Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клоп ще продължава с ротациите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юрген Клоп ще продължи с ротациите в състава на Ливърпул по време на сгъстения цикъл от мачове през декември и началото на януари. Той пусна пет резерви в стартовия състав на "червените" за градското дерби с Евертън и го спечели с 5:2, което запази огромната преднина на отбора във Висшата лига. Ливърпул води с осем точки на Лестър и 11 на Сити.

Запитан как ще неговите играчи приемат идеята, че трябва и да почиват, Клоп каза: "В този случай се искат умни хора, такива с поне половин мозък. Не мога през цялото време да обяснявам на футболистите какво трябва да правят, а напротив - те трябва да го знаят сами, без аз да им казвам. Благодаря на Господ, че разбират. Не взимам решения просто ето така, от нищото. Те винаги си имат причина и момчетата го разбират".

"По принцип в момента няма много време за почивка, но трябва да намерим такова, длъжни сме да опитаме. Когато си футболен фен, ти си имаш една идеална единадесеторка и искаш тя да бъде на терена през цялото време, но това не е ФИФА или Плейстейшън. Промените са задължителни и трябва да бъдат правени, когато има възможност за такива".

Именно идеята за ротация принуди Клоп да използва Джердан Шакири в стартовите 11 срещу Евертън, въпреки че той не бе играл като титуляр от 30-и януари насам. Швейцарският национал се отблагодари на Клоп с гол и силен мач при победата с 5:2.

"Шак се контузи два пъти и му бе нужно време да се върне в състава. По време на лечението му отборът на практика печелеше без прекъсване и той лесно можеше да се изнерви от факта, че не е също на терена. Това обаче не е много умно, когато си футболист".

"Не очаквам от никого да бъде перфектен, а да бъде максимално мотивиран, какъвто беше случаят с Шак в мача с Евертън. Той и останалите четирима са футболисти, които напоследък тренираха много, но нямаха достатъчен брой мачове, а сега програмата ни е тежка. Никога не знаеш със сигурност как някой от тях би се представил в даден мач, но в този случай всички показаха качествата си.

"Това бе само един двубой. Длъжни сме да покажем същото отношение и утре срещу Борнемут. Имаме само три дни между двубоите и трябва отново да бъдем разумни с избора на стартови 11", добави той.

Победа срещу Борнемут ще гарантира на Ливърпул първо място на Коледа за четвърти път в последните 11 години. "Червените" обаче са единственият отбор, който не е успял да превърне тази преднина в титла именно в този период от време. Клоп обаче не се интересува от статистиката.

"Достатъчно често казвам и ще кажа отново, че изобщо не се вълнувам от цифри, статистики и история. Просто в момента се намираме в добра позиция. Някои хора вече са започнали да празнуват, а други все още се притесняват. Аз лично не слушам никого от тях, ако трябва да бъда честен. Ще опитаме да победим Борнемут и изобщо не ме интересува какво значи това за класирането ни на Коледа.

"Знаем в колко трудна ситуация сме с предстоящите мачове, но ние сме длъжни да я приемем за даденост и да продължаваме по нашия път. Настроени сме положително в момента, но ни трябват късмет и здраве. Това са неща, които ме притесняват повече от това кой е първи на Коледа", завърши Клоп по време на пресконференцията преди кръга в Англия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна