Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Илиян Дамянов:

По-добра организация на движението в София ще намали вредните емисии

Снимка: БГНЕС
Главният асистент в Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" в Техническия университет инж. Илиян Дамянов коментира пред Радио София дали наистина автомобилите са основен замърсител на въздуха в София. Той посочи, че според "Евростат" автомобилите замърсяват между 13 и 17%, а останалите замърсители са битовото отопление и промишлеността.

Инж. Дамянов обясни, че независимо от мощността на автомобила и вида на неговия двигател, при разход около 10 литра на 100 километра количеството на вредни емисии е приблизително еднакво. Той изрази подкрепа за предприемане на мерки за повишаване на контрола върху извършването на технически прегледи на автомобилите. Специалистът припомни, че най-много вредни емисии се излъчват при потеглянето на автомобила от покой.

Илиян Дамянов подчерта, че повишаването на данъка върху автомобилите може да даде резултат, само ако допълнителните приходи бъдат използвани за подобряване на организацията на движение, а не във филтри за печки.

Повече за характеристиките на автомобилите като замърсител и възможностите за намаляване на количеството вредни емисии, които се отделят при движението им, чуйте в интервюто на Божидар Янев с инж. Илиян Дамянов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

За цената на здравето

публикувано на 19.01.20 в 11:50
Весела Лечева в студио на програма „Хоризонт“

Весела Лечева: Жадни хора, вода газят

публикувано на 19.01.20 в 11:45