Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 1-7 декември

К2 (8611м)
Снимка: Стефан Стефанов

Въпреки наближаването на зимния сезон в Каракорум все още не е ясно колко експедиции ще има на К2 - последният осемхилядник, който не е изкачен през зимата. За разлика от миналата година, един от основните претенденти - Алекс Чикон, сега няма да прави опит. В интервю за БНР испанецът обясни, че познава вече достатъчно добре особеностите на времето в района и според него изкачване би било възможно единствено през март - нещо, което мнозина алпинисти не приемат за зимно изкачване. (Какво още разказа Чикон очаквайте идната седмица по “Хоризонт”.)

Също в интервю за БНР непалецът Нирмал Пурджа обяви, че се отказва от опита си за зимно изкачване на К2. Бившият гурка ще участва в експедиция до втория по височина връх на планетата, но със свои клиенти и не през зимата.

Друг непалец Минмга Джи иска да опита К2 (по реброто Абруци и без допълнителен кислород), но все още няма нужното финансиране. 33-годишният шерпа има две изкачвания на К2 до момента - през 2014 и 2017 г.

Достатъчно опитният за целта Денис Урубко има пермит за върха, но заяви намерение първо този сезон да опита Броуд Пик и ако условията са добри, преди 1 март да отиде и на К2.

Със сигурност няма да има и полска експедиция тази зима. Пред БНР Кшищов Виелицки обясни, че все още няма събран достатъчно подготвен екип от алпинисти и целта остава за следващата зима. (Интервю с легенадарния полски алпинист очаквайте скоро по “Хоризонт”). 

ПОЛСКА ЕКСПЕДИЦИЯ ДО БАТУРА САР

Полякът Адам Биелицки и сънародниците му, които се готвят за К2 догодина - Филип Бабич, Рафал Фрония и Пьотр Томала, ще участват тази зима в експедиция, която ще следим с интерес - те ще направят опит на седемхилядника Батура Сар (7795 м), Западен Каракорум. Очаква се групата да пристигне на 15 януари в Пакистан и да се отправи към отдалечения района на Батура Музтаг - над 10-километров хребет с впечатляваща стена. Първото потвърдено изкачване на седемхилядника е осъществено от германските алпинисти Хуберт Блайхер (Hubert Bleicher) и Херберт Оберхофер (Herbert Oberhofer) през 1976 г., но досега не е имало успех през зимата. Единственият подобен опит е през 1981 г. на австрийски алпинисти, които са имали само 4 дни прозорец за 42 дни експедиция и успяват да стигнат 6300 м височина.

Междувременно двама французи изненадващо обявиха при пристигането си в Исламабад преди броени дни, че ще се опитат да изкачат К2. 42-годишният Жонатан Борд (Jonathan Bordes) и 25-годишният Винсен Сура (Vincent Saura) твърдят, че са преминали редица маршрути в Алпите и на Пиренеите, но нямат височинен опит. Не е ясно и дали имат пермит - пакистански тур оператор вече съобщи, че двамата имат разрешително само за трекинг до Базов лагер. Друг местен тур оператор пък твърди, че засега за К2 са издадени пермити само на Урубко и партньора му - канадският алпинист Дон Боуи.

ЙОСТ КОБУШ СЕ ГОТВИ ЗА ЗИМНО СОЛО НА ЕВЕРЕСТ

Геманецът Йост Кобуш продължава подготовката си за зимно соло изкачване на Еверест по Западното ребро (Кулоара на Хорнбайн), без допълнителен кислород. Преди дни 27-годишният алпинист е направил опит за изкачване на четирите шестхилядника Чулу, в масива на Анапурна, но заради влошаване на времето се е спуснал от първия - Чулу-Изток. В края на октомври Кобуш осъществи премиерно соло изкачване на шестхилядника Амотсанг (6393 м) - също в района на Анапурна. 

ПРЕМИЕРИ В РАЙОНА НА МАНАСЛУ

Трима грузинци изкачиха девствените шестхилядници Пангпоче 1 (6620 м) и Пангпоче 2 (6504 м) в района на Манаслу, Непал. Първо са атакували Пангопоче 2 - изкачили са го за 3 дни, в алпийски стил, от югозапад (2600 м, 80º). След това са изкачили за 4 дни и Пангпоче 1, от север (2300 м, 70º), което наложило построяването на друг базов лагер.
Архил Бадряшвили (Archil Badriashvili), Георги Тепнадзе (Giorgi Tepnadze) и Бакар Гелашвили (Baqar Gelashvili) забелязали двата върха по време на премиерата си на връх Ларкия (6416 м) през есента на 2017 г. Те не са разполагали с почти никаква информация за двата върха Пангпоче, освен няколко неясни снимки. Неуспешни опити на двата шестхиляндика са правени от японски алпинисти през 2009-а и 2018 г.

ПОСТИЖЕНИЯ В БОУЛДЪРИНГА

Световният шампион в боулдъра и в комбинираната дисциплина за 2019 г. Томоа Нарасаки замени за малко залата със скалите и направи флаш на "Decided", 8B+ в родната си Япония. Боулдърът е изкатерен за първи път от Рюичи Мураи (Ryuichi Murai) миналата година. Има още само петима катерачи в света с флаш на такава категория боулдъри - Даниел Уудс, Адам Ондра, Джими Уеб, Нед Фихали и Якоб Шуберт. 

Сънародникът на Нарасаки - Дай Коямада, предложи категория на трудност 8C/+ за боулдъра „Sanctum“ в Япония. 43-годишният катерач е работил 12 дни над проблема.

СЪСТЕЗАНИЕ В СОФИЯ

Днес в София се провежда последното състезание по катерене за годината, на което ще бъдат определени шампионите за 2019 г. в боулдъра и носителите на купа "България 2019 г." в седем възрастови категории от 5 до 19 г. Мясото е зала "Гравити" в Студентски град.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна