Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Полина Паунова: Свобода на словото е журналистите да говорят с факти

Полина Паунова от „Свободна Европа“
Снимка: www.svobodnaevropa.bg

Тази седмица бяха раздадени наградите на Фондация „Валя Крушкина“ за „смелата българска журналистика с човешко лице“. Голямата награда бе присъдена на Полина Паунова от „Свободна Европа“. С нея говорим за свободата на словото у нас, както и за намеренията, които премиерът преди дни заяви в ефира на БиТиВи някой ден да стане разследващ журналист.

„Ако премиерът стане разследващ журналист, най-вероятно ще бъде нает от Делян Пеевски и неговите медии. Партиите им работят добре заедно, може това сътрудничество да прерасне в една красива журналистика“, каза Полина Паунова.

На въпрос защо политици си позволяват арогантно поведение към журналисти, тя отговори:

„Журналистите много отдавна превърнаха министър-председателя в единствен източник на информация. Това е опасно и от гледна точка на журналистическите рефлекси, и на обществената информираност. Каквото каже той, медиите не го проверяват, а го приемат за факт.

Собствеността на медиите, тяхното разпространение, финансирането им с европейски пари, това са все неща, с които властимащите си откупуват възможност да бъдат представяни като симпатични в определени медии. И от там нататък вече никой не пита, а ако някой се осмели да пита, тези, които са питани, се дразнят. В по-добрия вариант питащият е наруган, в по-лошият – ние само можем да гадаем какво се случва, но видяхме как имена в българската журналистика бяха тактично отстранени. Това са поредица свързани помежду си факти и ние само можем да гадаем например кой се е обаждал на Светослав Костов, за да свали Силвия Великова от ефир. То по условие властта винаги иска да изглежда добре в медиите, но обръщате ли внимание, че те вече не се крият, че делят журналистите на добри и лоши, на ваши и наши. Истинската свобода на словото не е някой да говори каквото си иска, а е когато журналистите говорят с факти.

Но тук има нещо интересно. Можем да направим паралел между заявките на г-н Борисов да се промени медийната среда у нас и всички препоръки на Венецианската комисия относно независимостта на съдебната власт и механизма за разследване на главния прокурор, които, г-н Борисов каза, ще приемем. Какво чухме тази сутрин – че главният прокурор ще може да бъде разследван от независим прокурор, избран с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия във ВСС. Но всички публични данни, които имаме до този момент, сочат, че прокурорската колегия във ВСС е изключително зависима от главния прокурор и политическите власти. Което означава, че този независим прокурор няма да изглежда така независим. От тази гледна точка медийните опити, които ще видим за промяна на медийната среда у нас, няма да бъдат много по-различни от това, което видяхме днес. И все пак това, което зависи от нас, е да показваме всеки път, че медиите имат значение“, каза Полина Паунова. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от