Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачки и протести блокират Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалните протести във Франция не стихват. Днес шофьори на камиони блокират основни пътни артерии в страната като протест срещу покачването на данъците върху дизела.

Блокади с камиони и операции "Охлюв" парализират от сутринта движението по ключовите френски магистрали. Акцията предизвиква километрични задръствания из страната, най-големи около Париж. Шофьорите, откликнали на призива на Организацията на европейските превозвачи, протестират срещу покачването с два цента на данъка върху дизеловото гориво, предвидено във френския финансов план за 2020. Средствата от данъка, около 140 милиона евро, трябва да се използват за финансиране на пътните инфраструктури, но според превозвачите това ще влоши положението на малките транспортни компании.

Френското национално събрание одобри тази мярка през октомври, но Сенатът я блокира на първо четене. Шофьорите се бунтуват преди повторното разглеждане на текста следващата седмица. Повишените такси ще оскъпят разходите с 800 евро на превозно средство, казва пред изданието Вен Минют представител на превозвачите.

Наред с блокадите по пътищата транспортната стачка срещу пенсионната реформа продължава да парализира Франция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна