Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без надежда за пробив на първата среща на Нормандската четворка от 3 г. насам

| обновено на 09.12.19 в 19:30
Лидерите на Русия Владимир Путин, на Франция - Еманюел Макрон, на Германия - Ангела Меркел и на Украйна - Володомир Зеленски (отляво надясно) на първата среща Нормандската четворка след избирането на новия украински президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция се събраха за пръв път от 3 години в опит да дадат тласък на мирния процес в Донбас.

Срещата в Елисейския дворец е изпитание за авторитета на домакина - френския президент Еманюел Макрон, който пледира за преосмисляне на приоритетите на Европа в сферата на сигурността и стратегически диалог с Москва, отбелязва агенция "Франс прес".

Голям е залогът и за украинския лидер Володимир Зеленски, който спечели изборите през април с две ключови обещания - изкореняване на корупцията и постигане на траен мир в отцепилите се преди 5 години Донецк и Луганск. Вчера около 5 хиляди души демонстрираха в Киев с лозунги срещу "капитулация" пред Владимир Путин, обвиняван, че стои зад проруските сепаратисти в двете самопровъзгласили се републики. Начело на демонстрантите бе победеният от Зеленски доскорошен президент Петро Порошенко.

Най-голям е залогът за украинците, които - в резултат на конфликта - дадоха 13 хиляди убити, а повече от милион бяха прокудени от домовете си от 2014 година досега.

До днешната среща на Нормандската четворка се стигна, след като през септември Киев и Москва освободиха десетки пленници, а преди месец демилитаризираха три от "горещите" точки по линията на съприкосновение.

Следващата стъпка според Путин трябва да бъде гарантиране на "специален статут" на Луганската и Донецката област. Засега обаче няма изгледи да бъдат изпълнени украинските условия: разоръжаване или извеждане на незаконните военни формации и възстановяване на контрола на Киев върху границата с Русия.

Наблюдателите, цитирани от "Франс прес", не очакват съществен пробив на днешните преговори. Надеждата е, че президентите Зеленски и Путин поне ще започнат да градят доверие помежду си.

Вчера лидерите на три украински опозиционни партии – „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко, „Глас“ на Вячеслав Вакарчук и „Отечество“ на Юлия Тимошенко, се подписаха под обръщение към нацията. В документа те предупреждават за опасността Зеленски да капитулира пред Путин.

От Кремъл категорично дадоха да се разбере, че ще се придържат стриктно към Минските споразумения и ще настояват за безусловното им изпълнение.

Не е изключена Путин и Зеленски да засегнат и проблема с транзита на руски газ през Украйна. Продължаващите преговори между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ засега не дават резултат, а настоящият транзитен договор изтича на 31 декември тази година.

Програмата на Путин предвижда още двустранни срещи с Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна