Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва дискусия на тема „Корпоративна прозрачност“ в столицата

| обновено на 09.12.19 в 09:49
Снимка: Фейсбук

Дискусия на тема „Корпоративна прозрачност“ организират Германо-българската индустриално-търговска камара и фондация „Каузи“ днес в София от 13,00 часа. Поводът е Международният ден за борба с корупцията.

Целта на събитието е да повиши обществената чувствителност към проблемите на почтеността, прозрачността и отчетността в работата на българските компании. Чрез ежегоден мониторинг, обмяна на опит и трансфер на ноу-хау от водещи компании, нейните инициатори вярват, че ще повишат капацитета на фирмите да докладват своето въздействие върху икономиката, обществото и околната среда. 

Основна тема на събитието ще бъде представянето на резултатите от пилотно за България проучване на състоянието на нефинансовото отчитане на българските компании в изпълнение на европейска директива, съобщи за „Хоризонт“ главният управител на Германо-българската индустриална търговска камара Митко Василев.

„Темата за прозрачността в днешно време е доста важна, тъй като както служителите на фирмите, така и потребителите са загрижени за дейността на компаниите, за тяхното поведение на пазара. И теми като опазване правата на човека, управление на ресурсите, антикорупция и т.н. стават все по-важни“, каза той в предаването „Преди всички“.

Точен дял на корупционните практики сред бизнеса у нас не е изчисляван и е трудно да бъде установен, каза Василев и добави:

„България не е център на корупцията. Това явление го има във всички страни по света. Ние трябва да се борим срещу тези явления. Фирмите, които не се занимават с корупция и работят по правилата, би трябвало да се позиционират по-добре на пазара и това да бъде тяхно конкурентно предимство“.

Според него обществото трябва да знае и да чува за положителните, но и за негативните примери от бизнеса. 

Ключов гост-говорител на събитието ще бъде Мария Алексиу, член на Управителния съвет на най-голямата европейска мрежа за корпоративна устойчивост и отговорност CSR Europe.

Пелагия Виячева, директор „Връзки с инвеститорите“ в „Софарма“, Люба Никифорова, КСО мениджър в ТИТАН „Златна Панега цимент“ и Елица Георгиева, ръководител „Корпоративни комуникации“ в „ЛИДЛ България“ ще представят опита и добрите практики на техните компании и ще дискутират по актуални въпроси с гостите на събитието.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна