Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се готви за сондажи не само в Средиземно, но и в Черно море

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще закупи още един сондажен кораб, с който ще извършва сондажи не само в Средиземно, но и в Черно море и дори в международни води. Това заяви тази вечер турският президент Реджеп Тайип Ердоган в предавано на живо интервю за държавната ТРТ.  

Според Реджеп Тайип Ердоган спогодбата между Анкара и Триполи e „разбила игрите“ на Израел, Египет, кипърските гърци и Гърция. Вследствие на споразумението тези страни не могат да образуват линия за пренос на природен газ без одобрението на Турция, а ръцете на Гърция били „вързани“.

По думите му с подписването на споразумението с Либия Анкара е показала на света решителността си да брани правата си. Според турския президент след подписването на морското споразумение с Либия, други международни играчи не могат да извършват проучвания в зоните, отбелязани от Турция.

Турският лидер изрази готовност каналите за диалог с Гърция да бъдат активизирани, но гръцката страна не е направила положителна стъпка. Според Ердоган Турция е готова да преговаря с всички крайбрежни страни за справедливо разрешение. Той обаче беше категоричен, че никой не бива да се съмнява, че Турция няма да позволи едностранни действия на други страни.

Турският държавен глава намекна и за възможност за изпращане на турски военни в Либия, ако Триполи поиска това. По думите на Ердоган Анкара сама ще вземе това решение и няма да иска разрешение от никого по въпроса.

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до момента споразуменията с Русия и Съединените щати не са дали очакваните резултати в Северна Сирия. Турският президент отново повтори, че Турция цели да изпрати 1 милион сирийци в планираната зона за сигурност между Тел Абияд и Рас ал Айн в Северна Сирия.

Турция оспорва правото на Кипър да разработва континенталния си шелф за залежи на горива и смята, че част от тези находища принадлежат както на нея, така и на признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна