Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобряване на инвеститорските нагласи относно икономиката на Германия през декември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобриха изненадващо рязко през декември благодарение на силния експорт и условия на трудовия пазар, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

В същото време оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия също се подобриха, макар и малко по-сдържано, отскачайки за втори пореден месец от октомврийското 9-годишно дъно.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна силно през декември до 10,7 пункта от -2,1 пункта през ноември и при очаквания за доста по-слабо повишение към 0,0 пункта. Това е най-високо ниво на индекса от февруари 2018-а година.

Графика на нагласите на инвеститорите за германската икономика

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се подобри по-сдържано през декември до -19,9 пункта от -24,7 пункта месец по-рано, но при осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение до -22,0 пункта.

"Същественият ръст на нагласите изглежда изненадващ", заяви президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и добави: "Разчита се на надеждите, че германският износ и частното потребление ще се справят по-добре, отколкото отчитаха предишните прогнози. Тези надежди са резултат от по-висок от очакваното търговски излишък на Германия през октомври, наред с относително стабилния икономически растеж в ЕС през третото тримесечие и стабилния германски пазар на труда".

Шефът на института ZEW обаче отбеляза, че "неблагоприятните данните за индустриалното производство и за входящите поръчки през октомври показват, че икономиката все още е доста крехка".

Нагласите на германските финансови експерти по отношение на икономическото развитие на еврозоната също отбелязват солидно подобрение, като съответният ZEW индекс на бъдещите очаквания нарасна през декември до 11,2 пункта от -1,0 пункт през ноември, докато индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута също нарасна стабилно до -14,7 пункта от -19,6 пункта месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна