Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белите мъжки песни на Асен Масларски

Асен Масларски, певец, музикант, бард, композитор и радиочовек, гостува в "Артефир" и представи своя нов албум „Бяло“. Тази година музикантът навърши 60 години.

Моите мъжки песни

"Работих върху този албум около година и половина, чисто технически погледнато. Макар че песните са и чисто нови, има и такива, които са писани преди 20 години. Идеята на този албум беше да събера на едно място моите "мъжки песни", които не съм записвал, защото през годините приоритет имаха нашите дуетни песни с Милица. И в един прекрасен момент, когато се зададе юбилеят ми, реших да си направя подарък, записвайки тези мои мъжки песни. За предишния юбилей беше "Вън вали"."

Звук, концепция, музиканти 

"Работих с двама прекрасни музиканти – Минко Ламбов и Ангел Демирев Ачо (китариста). Те са млади и ме заредиха с една друга енергия, която ме накара песните да звучат малко по-другояче. Беше огромно забавление, работата ни в студиото беше прекрасно време – без концепции за стил, за звук и т.н. Всичко се решаваше на място. Мисля, че се получи интересен албум, защото звученето е малко по-различно от всичките ми стари песни."

Не съм избягал от себе си

"Обединява ни любовта към изпятата поезия. Валери Станков, с когото сме приятели от студентските години, Маргарита Петкова... Възродих и една песен, "Помниш ли", по стихове на Гриша Трифонов. Когато се върнах към тази песен, се оказа, че с Милица сме я записвали през 2003 г. Но аз не бях наясно с финала на песента, не бях я доизкусурил. Сега след 16 години се върнах към нея. Нашите гласове са от тогава, само аранжиментът е нов. Винаги съм имал свободата на избор и на правене на песните."

Снимка: Стоян НиколовЗащо Бяло

"Много поливалентни тълкования чух, и слава Богу, че може да се тълкува всякак, и хората сами да решат. Бялото в косата ми, бялото в мислите ми, бялото в любовта ми, бялата Коледа – понеже наближава и Коледа... Белият албум на "Бийтълс" – на тази възраст, която навърших, е редно всеки да има по един Бял албум..."

За Шумен

"Градът на моето студентство, градът, "откъдето започва България"... Там беше именно първата ми записана песен – "От тука започва България", в Радио Шумен, през 1978 г. Години по-късно тя стана химн на града. Фантастичен концерт се получи в Радио Шумен на премиерата на албума. Всичко беше на живо – с Ачо и с Минко. Няма нищо по-хубаво от тръпката на живото пеене и свирене. Всичко това те залива с още повече енергия."

На турне

"Премиера ще има не само в Шумен. Замислям финалният концерт да е в Първо студио на БНР. А преди това – през втората половина на януари и февруари – Бургас, Варна, Добрич, Русе, Плавен, Видин, Габрово, Пловдив..."


Горещи теми

Войната в Украйна