Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В няколко района на София има проблем с изгарянето на отпадъци

Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

В няколко района на София имаме проблем с нерегламентираното изгаряне на отпадъци – хората виждат това от прозорците си. Затова поисках законовите промени, които да регламентират това като престъпление, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че Министерството на околната среда и водите в момента разработва наредба за регулация на търговците, които продават мокри дърва или въглища. Освен рестриктивните мерки, Столичната община предприема и насърчителни, сред които инсталиране на очиствателни инсталации напълно безплатно.

Фандъкова посочи пред Нова тв, че градската администрация следи ориентировъчно данните от гражданските системи за качеството на въздуха, но данните, които може да използва официално, са само от станциите, монтирани от НИМХ.

Вчера стана ясно, че Столичната община ще плати 45 000 лв. за проучването на локациите, на които се инсталират 22-те общински станции за контрол на въздуха. Разходите ще бъдат покрити по европейски проект за подобряване на качеството на въздуха и са одобрени от органа, който ще извърши плащането, но за реализацията на дейностите ще бъдеизползван заем за авансово финансиране от Столичната община. Окончателното решение трябва да е на Столичния общински съвет. Анализът за определяне на местата за монтиране на станциите е възложен на Географския факултет на Софийския университет.

Събрана е информация по отношение на замърсяването на въздуха в София, като са взети предвид географското разположение и релефът на общината, застрояването и демографските характеристики на отделните райони, обясни ръководителят на проекта Теодора Полимерова.

22 станции за измерване на качеството на атмосфериня въздух трябваше да заработят от 1 септември, но срокът на договора беше удължен до 27 декември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна