Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При труса в Албания са пострадали сгради без необходимите конструктивни елементи

Последици от земетресение в Дуръс, Албания.
Снимка: EПA/БГНЕС

Втора група български инженери замина за Албания, за да продължи работата по оценка на състоянието на пострадалите от земетресението сгради в Тирана и Дуръс. Групата се състои от седем души. Помощта, осигурена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, е безвъзмездна.

Сградите са беззащитни срещу силни сеизмични въздействия

От Албания се завърна проф. д-р инженер Богомил Петров от Университета по архитектура, строителство и геодезия, който беше в първата група.

„Това, което видяхме е, че един сграден фонд е силно засегнат от сеизмичното въздействие, но трябва да отбележим, че голяма част от сградите, които бяха най-силно дефектирали, не са предназначени и не са в състояние да поемат сеизмични въздействия. Просто конструктивните системи, които са използвани в Албания, значителна част от тях, особено в годините до 1990-а, 1995-а не са приспособени и не могат да поемат подобен тип сеизмични въздействия“, подчерта проф. Богомил Петров в предаването „Хоризонт до обед“.

Първата група български инженери е обследвала около 85-90 сгради в Тирана.

„Значителна част от сградите са строени в 70-те години на миналия век и нямат необходимите конструктивни елементи за поемане на сеизмично въздействие. Основно бяха тухлени сгради, тухлена зидария със стоманобетонна плоча, никакви вертикални елементи, колони, греди, шайби, които да бъдат в състояние да поемат това натоварване“, допълни експертът.

Експертите са посетили и Дуръс. „Там сградите са със стоманобетонов скелет. Това, което на мен ми направи впечатление, поне аз не видях някъде сериозни дефекти в стоманобетонната конструкция. Основно бяха разрушени тухлени зидове, които са неукрепени, цели калканни стени“, посочи проф. Петров.

До 1995 г. в Албания е използвана стара нормативна база, която след това е била отхвърлена и постепенно започват да навлизат съвременните европейски изисквания.

Терените със сградите, които са напълно разрушени от земетресението в Албания, вече са почистени.

„По отношение на останалите сгради явно трябва да се вземат, това бяха и нашите препоръки - на колегите от различните екипи, че поотделно за всяка сграда, която наблюдавахме, направихме препоръки какво е необходимо да се направи със съответните проектни решения, за да може да бъде обезпечена тази страда, доколкото е възможно в сеизмично отношение“, каза още проф. Богомил Петров.

„Не сме поемали ангажимент за последваща помощ при осъществяване на проектирането, но това зависи от албанската страна. Те могат да поставят този въпрос в бъдеще“, изтъкна специалистът.

Подготовка за реакция при трусове

Трябва да имаме готовност за адекватна и много бърза реакция при такива сеизмични въздействия в Балканския регион, смята проф. Петров. 

"Ние трябва да имаме специалисти, които да бъдат готови в рамките на един-два дена след земетресението да отпътуват за дадената страна и да се включат в диагностицирането на сградите. Това трябва да бъде направено предварително. Те трябва да бъдат оборудвани с необходимата апаратура, с необходимата екипировка. Предварително да бъдат подготвени съответните въпросници или чек листове въз основа на които да се прави една много бърза оценка на сградите“, коментира специалистът.

„В същата степен важи и за нас. Ние трябва да имаме една предварителна подготовка. Да не се разчита на момента след земетресението, защото наистина реакциите са неадекватни и много често могат да доведат до грешна посока", обобщи Богомил Петров.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна