Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Женското лице на протестите в Ливан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ливанките излязоха на предните редици на мащабните протести в арабската република, коментира Би Би Си.

Така „революцията“ (Thawra), както те я наричат, получи пронизителен женски глас. Към общите искания за разрешаване на проблеми – от боклука до корупцията, се добавиха и настоявания за равенство на половете, връщане на права на жените, борба с домашното насилие. И за пренаписване на химна, в който се пее за „раждане на смели мъже“.

„По-рано просто не ни даваха да кажем нищо. А сега сами ги накарахме да ни чуят и забележат. Когато палехме свещи, когато пеехме или когато дрънкахме с тенджери. Убедена съм, че революцията ще промени ролята на жените в ливанското общество“, отбелязва активистката и участничка в митинги Нур Нашеф.

В рейтинга за равенство на половете Ливан заема 140-о от 149-о място. Но това не е единственият проблем в страната. Тя преживява дълбока и политическа и икономическа криза. Под натиска на протестите премиерът подаде оставка, макар че скоро може да се върне.

Протестираща ливанка развява флага на страната пред строго охраняваната сграда на парламента.

А привърженици на доминиращото в Ливан шиитско движение „Хизбула“ след два месеца мирно противопоставяне започнаха да прибягват до насилие над протестиращи.

Но жените на барикадите заявяват, че няма да се дадат.

„Тази революция е възможност за нов ред, отново да изградим отношения със света и между хората“, казва Ванеса, която преди няколко години се е върнала в Ливан от Швейцария.

„Жените няма какво да губят, напротив, протестите са възможност за създаване на нов тип общество, – отбелязва още тя. – Може това да изглежда наивно, но ние излизаме, за да създадем основа за общество, в което да не се поставя под съмнение равенството между хората, грижата за околната среда, равенство между половете при заплащането“.

Протестиращите заявяват в един глас: не искаме да напускаме страната си в търсене на по-добро бъдеще, искаме да построим идеално общество тук и сега.

Недоволството в Ливан избухна през октомври, като формалният повод бе план за въвеждане на данък над приложения за съобщения и разговори като „УотсАп“ и други подобни. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна