Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитър Калайков: Няма опасност от затваряне на Педиатрията в София

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Няма опасност от затваряне на Детската болница "Проф. Иван Митев" в столицата, заяви зам.-директорът ѝ доц. Димитър Калайков. Той посочи, че са увеличили заплатите на персонала, но спешно се нуждаят от поне един анестезиолог, за да заработи отново Интензивното отделение.

Вчера пред “Хоризонт“ д-р  Адил Кадъм, генетик в педиатрията, предупреди, че заради остра кадрова криза болницата работи трудно.

Според заместник-директора доц. Димитър Калайков болницата няма да затвори, защото недостиг на медицински сестри има толкова, колкото в другите лечебни заведения, а лекарите в болницата са достатъчно.

Калайков поясни, че тъй като болницата не е многопрофилна болница и с хирургични отделения, наемането на анестезиолог винаги е проблем:

“Той не може да поддържа квалификацията си само с този обем дейност, който ние имаме. И оттам произлизат големите проблеми“.

Председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров посочи:

“Тази болница е национална педиатрична болница, тя не е болница, която трябва да посреща масово пациенти. Надявам се там максимално бързо де се преодолее негативният ефект, защото в крайна сметка, те и в момента макар и с намален персонал продължават да приемат и ако ние се преместим там, ще видите, че коридорите са пълни“.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна