Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Йорданка Кандулкова:

Спечелилият проект за пл. „Света Неделя“ предлага комплексно решение

Проект за ремонт на площад "Света Неделя" в София
Снимка: БГНЕС

„Не съм имала никакви колебания. Това беше проектът, който фокусира веднага моето внимание, разбира се след преглед на всички предложения“. Това каза пред БНР доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова - член на международното жури, класирало на първо място проекта на архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас за обновяване на пл. „Света Неделя“ в конкурса, организиран от Столичната община.

„В него има доста неща, които ме карат да го поставя за себе си на първо място“, каза тя в предаването „Хоризонт до обед“ на фона на критики към проекта, спечелил международния конкурс.

„Най-напред това е проект, който според мен много добре и адекватно оценяваше комплексната стойност на пространството. Пространството около „Света Неделя“ в съвременния град не е ценно само със своя античен пласт. Това е едно пространство, забележително със своята устойчивост в развитието на градската тъкан през всички епохи, през които нашия град е преминал. Едно пространство, забележително със своята историческа многопластовост. Именно този проект отчиташе тези характеристики", подчерта доц. Кандулкова.

Според нея „възможността да видим античния пласт под стъкло е може би най-разумната и най-щадящата за археологическите находки, защото те ще бъдат в един постоянен микроклимат и чрез едно подходящо осветление могат да бъдат наистина видени“.

„Нещо повече - археологията, която е по целия площад, структурирана в тази нова графика на площада, съобразена с античните улици, може да бъде проучвана и в бъдеще. Тя може със същия подход да бъде експонирана в други карета на площада, така че човек да осъзнае габаритите на сградите“, продължи тя.

В препоръките към проекта е записано да се запази дървесната растителност около църквата „Света Неделя“.

„По отношение на другото озеленяване, което е сравнително ниско и партерно, ние го приехме, като отново препоръчваме (и това е и мое мнение, аз го споделям напълно), да се улесни подходът на пешеходеца в основните пешеходни потоци през тези цветни карета“, уточни архитект Кандулкова.

Проектът позволява в различните части на площада да се обособят специфични функционални зони, смята тя.

„Там, където са традиционно заведенията за хранене и искаме хората да спрат, са създадени възможности те да спрат в уютна обстановка, в приятна обстановка. Там, където сме свикнали да има градски музиканти и да има базар, да има празничност, имаме ново осветление. Там, където е археология, ще е археология. Потърсен е един по-сериозен, по-мощен подход към Ларгото. Разширява се този подход в зоната на античните разкрития. Така че мисля, че проектът носи доста качества“, отбеляза доц. Йорданка Кандулкова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна