Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен представи Европейския Зелен пакт

| обновено на 11.12.19 в 18:57
Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че моделът на изкопаемите горива е отживелица. Тя каза това при представянето на Зеления пакт в Берлемон и пред Европейския парламент, който днес бе приет от Комисията. Българската позиция е, че целите на пакта не трябва да пречат на социалното и икономическо развитие. 

„Убедена съм, че старият модел на растеж, който се базира на изкопаеми горива и замърсяване, е отживелица и е несъвместим с нашата планета. Европейският Зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж. Това е стратегия за растеж, която дава повече, отколкото взема“, каза Фон дер Лайен.

Същевременно тя добави, че за най-уязвимите сектори и региони ще бъде създаден фонд за справедлив преход:

„Този преход също ще изисква време, подкрепа и солидарност. Затова още през следващата година ние ще предложим да се създаде фонд за справедлив преход, в който ще се набират публични и частни средства. Европейската инвестиционна банка ще бъде негов лост с амбицията да събере 100 млрд. евро под формата на инвестиции през следващите 7 години. Той ще бъде в помощ на тези сектори и региони, които трябва да наваксват“.

Според позицията на България е нужен ясен ангажимент на европейско ниво към държавите членки с по-нисък БВП от средния за Съюза, към регионите и групите, които ще понесат най-голямата тежест на прехода.

Ядрената енергетика ще бъде част от микса по Зеления пакт, заяви заместник-председателят на ЕК, отговарящ за Пакта, Франс Тимерманс:

„Ясно е че ядрената енергия не е устойчиво енергийна, но тя не произвежда въглеродни емисии. Така че тя ще бъде част от енергийния микс, който ще ни доведе до въглеродния неутралитет“, заяви той.

Реакции на Зеления пакт

Три централноевропейски държави членки на Европейския съюз се обявиха против плана на Еврокомисията за постигане на нулеви парникови емисии до средата на столетието.

Унгария е против поемане на ангажименти преди да се направят изчисления въз основа на настоящите задължения до 2030-а. Чехия иска ядрената енергетика да бъде включена като източник без парникови емисии, а Полша иска по-точни гаранции за финансиране на прехода. 

Посланиците на страните членки на Евросъюза не постигнаха съгласие за класификацията на "зелените" проекти, които могат да се ползват със субсидии и данъчни облекчения.

Целта на пакта е да превърне Европа в „климатично неутрален“ континент до 2050 г.  

Агенция Ройтерс представя основните положения от него.

Амбициозни цели за 2030 г.

Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с поне 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., при положение, че настоящата цел е 40 на сто. Тя може да я увеличи до 55%.

Еколобисти настояват за още по-амбициозните 60 или 70 процента до 2030 г., но критици заявяват, че нейните планове може осакатят европейските индустрии.

Климатичен закон

В момента има почти единодушна подкрепа сред страните членки ЕС да стане климатично неутрален – да не отделя парникови газове в атмосферата отвъд това, което може да бъде абсорбирано – до 2050 г.

Фон дер Лайен е обещала да представи първия Европейски климатичен закон до март 2020 г.

Нови данъци

Комисията започва да работи незабавно над въглероден данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да предпази бизнеса в ЕС, който да продължи да се стреми да бъде „еко“.

Фон дер Лайен казва, че новият данък, който ще бъде въведен през 2021 г., ще се съобрази с правилата на Световната търговска организация.

Тя ще реформира и системата на ЕС за търговия с емисии, която облага с данък индустрии, така че да бъдат включени мореплаването, авиацията, трафика и строителният сектор.

Преходен фонд

Няколко от 28-те страни членки, предимно от Източна Европа, искат финансова помощ за преход от фосилни горива. Отговорът на ЕК е „справедлив преходен фонд“.

Неговият размер ще зависи от изхода на преговорите за многогодишната финансова рамка (2021-2027 г.) и от кохезионните фондове на блока, но се очаква да бъде поне 35 млрд. евро плюс десетки милиарди допълнително субсидиране от други източници като Европейската инвестиционна банка. Самият фонд има за цел "да улесни" инвестиции в размер на 100 млрд. евро за преход от изкопаеми горива към по-зелена енергия.

Фондът ще позволи на зависимите от фосилни горива региони да финансират своя преход към чисти индустрии и енергийни източници и да преквалифицират работници за високотехнологични устойчиви индустрии.

Земеделие и биоразнообразие

Фон дер Лайен обеща да освежи земеделието с политики като „От фермата до масата“, насочени към помощ за фермерите да произвеждат храна по по-устойчиви начини.

Зеленият пакт ще включи и стратегия за биоразнообразие за идните 10 години, като ЕС иска да има водеща роля на срещата на ООН за биоразнообразието през 2020 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.