Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Румяна Коларова и Страхил Делийски пред БНР:

Конституционно мнозинство избра Цацаров начело на КПКОНПИ

3
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Мнозинството в подкрепа на Сотир Цацаров е конституционно мнозинство, което има резерв от около 40 гласа, които могат да бъдат мобилизирани. Може в парламента да съществува мнозинство за промяна на Конституцията дори от 3/4. Това не се случва във всеки парламент. Въпросът е дали управляващите ще решат да го използват“. Това коментира пред БНР политологът доц. Румяна Коларова.

„Трябва да се обърне внимание на това, което правят депутатите от „Воля“ – номинират свой човек, гласуват за него, но и за Цацаров. Що се отнася до разцеплението в БСП, ясно е, че в партията има голямо напрежение и липсва единомислие. Въпросът е дали в случая се действа стратегически“, допълни доц. Коларова.

По думите ѝ заявката на Цацаров е изключително амбициозна.

В предаването „Нещо повече“ с коментар по темата се включи и политологът Страхил Делийски:

„Големият въпрос е дали това конституционно мнозинство в парламента е представително за българските избиратели. Това е ключов проблем на българската политическа система, нейната представителност и възможността да се вземат определен тип решения за нещо, което формално представлява голямо мнозинство, които решения обаче да изглеждат не особено представителни и легитимни от гледна точка на гражданите. Тепърва ще сме свидетели на такъв тип решения“.

Делийски подчерта фиксацията върху съдебната система, което е знак, че нещо в представителната демокрация не работи добре.

Интервюто с доц. Румяна Коларова и със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия