Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК Благоевград поиска информация, за да реши за правомощията на новия кмет

ОИК Благоевград взе две протоколни решение, след като бе сезирана от бившия кмет Атанас Камбитов.
Снимка: БНР

Извънредно заседание проведе тази вечер общинската избирателна комисия в Благоевград, след като беше сезирана от бившия кмет на областния център Атанас Камбитов за това, че настоящият кмет Румен Томов не е заличил фирмата си в Търговския регистър.

Атанас Камбитов, който два мандата управлява Благоевград като кмет на ГЕРБ, но загуби местния вот на 3 ноември, подаде жалба в ОИК след направена от него проверка в Търговския регистър. По думите му настоящият кмет Румен Томов е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но в регистъра тя е записана под друго име и с друг  ЕИК.

В законоустановения срок от един месец той не е заличил своята „ЕТ Румен Томов-АЛМА-ЕМ“, която на практика продължавала да бъде действаща, се твърди още в жалбата.

Две протоколни решения взе на извънредното си заседание 13-членната ОИК- едното е да поиска официална информация от Търговския регистър към Агенцията по вписванията за фактическото състояние на дружеството дали е подадено искане за заличаване и кога. Другото е дали кметът Томов е уведомил общинския съвет за предприетите действия  по смисъла на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА.

След като получи тези документи, както и становище от кмета, в 3-дневен срок „сме длъжни да вземем решение за прекратяване на пълномощията или да откажем да ги прекратим“, заяви председателят на  Общинската избирателна комисия Мартин Бусаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна