Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари предупреждават, че на хронично болни може да се наложи да плащат за повечето лекарства

| обновено на 12.12.19 в 12:24

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупреждават, че в проекта за Рамковия договор за 2020 година има текстове, които ограничават правото да се лекуват хронично болните пациенти с лекарствени продукти, заплащани от Здравната каса. Според Сдружението, така хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност и по-тежките форми на хипертония ще трябва да купуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

От Пациентски организации „Заедно с теб“ в обръщение до медиите посочват, че са силно притеснени от тези факти и от това, че се крие проекта на Рамковия договор.

Според проекта на Рамковия договор, личните лекари ще могат да изписват не повече от три препарата, а когато се използват комбинирани лекарства - не повече от два медикамента за хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, обясни Гергана Николова - личен лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз: 

"До момента Здравната каса заплащаше три продукта, независимо, че в един продукт може да има две съставки. В момента минават на заплащане на съставка. Ако вие до този момент сте взимали три лекарства, всяко едно от себе си с две съставки вътре, вече няма да можете да ги купите по Здравна каса".

В проектодоговора отпада и възможността с едно посещение при личния лекар да си направиш профилактичен преглед и да се консултираш при остро заболяване. 

"В момента с въвеждането на нови членове, тази възможност за пациентите отпада", добави Николова.

Пред БНР заместник-председателят на Лекарския съюз д-р Николай Брънзалов потвърди притесненията:

"Основният потърпевш ще бъде пациентът, а за лекарите ще доведе до допълнително административно натоварване, което е огромно и никой няма да се съгласи в този му вариант. Ние настояваме на първоначалния вариант. Само с едно пояснение  - да се пишат лекарства по наредба четири. Това иначе е с цел икономии и е написано от хора, които никога не са виждали болни хора и никога не са ги лекували".

Следобяд в 14.30 Лекарският съюз ще даде разяснение по тези текстове, а утре ще решени и дали да подпише Рамковия договор в този вид.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени