Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Паунов: Конституцията има достатъчно механизми за разделение на властите

Снимка: архива


Дискусията за конституционна реформа продължава вече около 10 години. Европейският съд по правата на човека, още през 2009 г. е констатирал, че главният прокурор е почти недосегаем от гледна точка на сегашния Конституционен модел. Всъщност тези неща, които ги напомняме, са едно добре забравено старо.

Това каза за БНР доц. Христо Паунов, заместник-декан на Юридическия факултет към Пловдивския университет и специалист по Конституционно право

До 2013-а година във ВКС е имало отдел „Инспекторат“, какъвто и сега се предлага в обсъжданите този уикенд промени. Отделът обаче е бил ревизиран по искане на Цацаров. При ревизията са открити проблеми, довели до разформироването на отдела, припомни той в предаването "12+3" по "Хоризонт".

„Беше превърнат в отдел, а по-късно – понижен и в сектор в един от отделите. През 2013-а година закриването на този инспекторат беше обявено за нещо като реформа, която беше направена. Сега като че ли излиза, че правим точно обратното - че трябва да приемем, че възстановяването на този Инспекторат пак е един вид реформа... Независимият прокурор ще бъде отделна фигура, няма съмнение в това, обаче въпросът опира до това как ще заеме длъжността си тази фигура, доколко са се вслушали в препоръките на Венецианската комисия. Ако погледнем препоръките ѝ – там има различни варианти за това какъв може да бъде този независим орган и кой всъщност може да бъде този независим прокурор в нашата българска правна система. Има три различни варианта, които са предложени“.

За варианта, в който главният прокурор е разследван от Главния съдебен инспектор към ВСС, е необходима поправка в Конституцията. Вторият вариант - независим разследващ да бъде шефът на Следствието, обаче също крие проблеми. Последният вариант – т. н. ad hoc прокурор, “е някак си по-приемлива, обаче и тази фигура може би трябва поне да премине през едно задължително тълкуване на Конституцията“.

Тълкувателно решение на КС може да се направи в кратки срокове, а алтернативата е да бъде направена законова промяна, която може да бъде атакувана в същия съд като противоконституционна, изтъкна експертът:

„Става въпрос за текста „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори -  чл. 26 ал. 2 от Конституцията. Можем ли с един закон да отменим конституционен принцип? Мисля, че не“.

Конституцията ни със сигурност не е остаряла и съдържа достатъчно механизми за разделение на властите, каза той и допълни:

„Има и нещо друго - Конституцията се развива. Тя може да бъде развивана и посредствам практиката на нашия Конституционен съд“.

Идеята за внасяне на промени в Конституцията е била лансирана и преди от президента Първанов, но документ не е бил внесен. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна