Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Владимир Аврамов

От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев
Снимка: Архивен фонд

На 9 декември 2019 г. се навършиха 115 години от рождението на големия български музикант проф. Владимир Аврамов - изтъкнат цигулар и педагог. 

За постиженията на Аврамов често е ставало дума в историческата рубрика "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - почти няма наш цигулар, който да не е бил негов ученик, а ако не лично негов, то на някой подготвен от него преподавател. Достатъчно е да се изброят имената на Боян Лечев, Емил Камиларов, Георги Бадев, Любен Йорданов, Георги Байнов, МинчоДимитров, Валетин Стефанов, Ангел Станков, Йосиф Радионови много други.

Не случайно проф. Аврамов е много търсен лектор и преподавател в много страни по света, участник в журитата на много от престижните цигулкови конкурси като „Чайковски“ в Москва, “Бах“ в Лайпциг, “Паганини“ в Генуа, “Жак Тибо" в Париж, “Карл Флеш“ в Лондон, “Фриц Крайслер“ във Виена, "Кралица Елизабет“ в Брюксел и др. Той е председател на органицазционния комитет на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия, има голям принос и за създаването на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. 

Владимир Аврамов е и изявен български концертиращ цигулар с голям репертоар, красив тон, прецизна техника и точно чувство за стил.

Но този път акцентираме и върху още едно забележително постижение на проф. Аврамов - създаването на струнния квартет “Аврамов“, едно от големите постижения на нашата музикална култура и с особено значение за стимулирането на творчеството на българските композитори, чиито първи изпълнители беше почти винаги този квартет. Дори погледнато само в този аспект, значението на състава е огромно.

В Златния фонд на БНР е запазено интервю с проф. Владимир Авмрамов от  2002 г., когато той е на 93 години, в което разказва историята на създаването на този забележителен камерен ансамбъл с членове през 1938 г.: Владимир Аврамов - първа цигулка, Стоян Сертев - втора цигулка, Стефан Магнев - виола и Константин Кугийски - виолончело. Чуйте спомените в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна