Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екопротест евакуира сградата на Евросъвета

Снимка: БТА

Около 30 активисти на природозащитната организация „Грийнпийс“ окупираха по-рано днес сградата на Европейския съвет в Брюксел преди срещата на върха, посветена до голяма степен на Зеления договор за климата. Стигна се до евакуация на институцията.

Протестиращите, пристигнали със стар пожарникарски автомобил, за да заблудят силите за сигурност, се изкачиха по металната конструкция на сграда „Европа“ - новата централа на Европейския съвет, и разпънаха транспарант, предупреждаващ за „извънредното положение“ с климата. Банерът създава впечатлението, че сградата е обхваната от пламъци. Няколко активисти бяха задържани.

„Правителствените и държавни ръководители обсъждат днес дали ЕС да достигне климатична неутралност до 2050-а. Това е важна цел, но не е достатъчно да се остави на бъдещите поколения да предприемат действия. Лидерите трябва да действат днес. За това призовава „Грийнпийс“ с тази акция, заяви директорът на отдела за ЕС на организацията Йорго Рис.


По-рано от трибуната на международната климатична конференция в Мадрид генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че необратимите повратни точки, свързани с глобалното затопляне, са видими и приближават с мълниеносна скорост и допълни:

„Имам ясно послание за работниците, наети в традиционните енергийни индустрии: ние, които настояваме за действия в посока опазване на климата, не сме ви противници. Ние искаме същите неща като вас - добри работни места в един по-чист и по-здрав свят.“

Междувременно в 38-милионна Полша, където 14 от общо 16 провинции бяха засегнати от тазгодишната суша, започва изпълнението на шестгодишна стратегия с обществени кампании и инвестиции, целяща подобряване на достъпа до водния ресурс в страната. Ще бъдат построени 30 нови язовира, въпреки че според някои учени това ще доведе до задълбочаване на проблема. Кранчетата пресъхнаха в около 300 общини заради сушата, която се е отразила отрицателно и на селското стопанство във Франция, Белгия и Литва, по данни на Европейската обсерватория за сушите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна