Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерваторите печелят убедително изборите във Великобритания

| обновено на 13.12.19 в 20:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обеща да изпълни Брекзит и да се отплати за доверието на гласопадавателите, след като изведе консевраторите до „историческа победа“ в извънредните общи избори.
Джонсън, който се срещна с кралицата за разрешение да състави правителство, има мнозинство в Камарата на общините, каквото торите не са постигали от времето на Маргарет Тачър.
Консерваторите приключиха надпреварата с 365 депутатски места от общо 650, буквално помитайки лейбъристите. Това стана, след като торите спечелиха в такива „крепости“ на Лейбъристката партия в Североизточна Англия, Мидландс и Уелс, в които тя няма поражения от 100 години.
Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че той няма да е техен лидер на следващите избори.
Партията „Брезкит“ на Найджъл Фарадж не сечели нито едно място, но свърши своята работа, както се изрази нейният лидер, отнемайки гласове на лейбъристи в ключови райони.
В понеделник се очаква Борис Джонсън да направи известни размествания в предишния си кабинет,   след като получи разрешение от кралицата да състави ново правителство.
В реч пред Даунинг стрийт, изтъквайки, че неговото правителство ще обедини нацията и ще отприщи нейния потенциал, премиерът отправи и Коледно пожелание:
„След пет седмици на предизборна агитация тази страна заслужава почивка. Почивка от препирни, от политика и постоянна почивка от приказки за Брекзит".
Очаква се в петък в новата Камара на общините да бъде внесено новото законодателство, проправящо пътя към Брекзит на 31 януари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна