Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овечкин беше удостоен с наградата "Уейн Грецки"

Собственикът на Вашингтон Тед Леонсис говори пред медиите.
Снимка: БТА

Руското ляво крило Александър Овечкин от Вашингтон беше удостоен с приза "Уейн Грецки" от Залата на славата по хокей на лед на САЩ.

34-годишният Овечкин не присъства лично на церемонията във Вашингтон, тъй като е в Тампа за гостуването на столичани в мач от редовния сезон на НХЛ. Отличието беше връчено на собственика на Вашингтон Тед Леонсис.

Призът се връчва на чуждестранни състезатели и треньори със сериозен принос в развитието и популяризирането на хокея на лед в САЩ, а руснакът е десетият лауреат след Уейн Грецки (1999), Горди Хоу (2000), Скоти Морисон (2001), Скоти Боуман (2002), Боби Хъл (2003), Херберт Брукс (2004), Анатолий Тарасов (2008), Мъри Костело (2012) и Емил Франсис (2015).

"За мен е огромна чест и се радвам много, че името ми се нарежда до такива величия в хокея. За мен най-голямата радост е, че децата ме разпознават и всяка година ми казват, че искат да гледат играта ми и през следващия сезон", коментира Овечкин във видеообръщение.

Руснакът беше избран под номер 1 в драфта на новаците през 2004 година и през цялата си кариера в НХЛ играе за Вашингтон, като през сезон 2017/2018 помогна на столичани да спечелят първата си купа "Стенли". Той на три пъти е избиран за най-полезен играч в редовния сезон, както и осем пъти е печелил наградата за най-добър голмайстор в лигата.

Овечкин, който записа десет участия в Мача на звездите на НХЛ, има 1117 мача в лигата с 1244 точки (679 гола и 565 асистенции).

Александър Овечкин

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна