Eмисия новини
от 15.00 часа

НЗОК продължава да плаща всички препарати за хронично болни пациенти

| обновено на 13.12.19 в 15:30
Снимка: Ани Петрова, БНР

Няма да има ограничения в изписването на терапии за хронично болните пациенти. За това се договориха Надзорният съвет на Здравната каса и Лекарският съюз. В бъдещия национален рамков договор остава старият ред. Там се предвижда и увеличение на цените на клиничните пътеки и намаляване на броя на ненужния прием в болница.

Изписването на лекарства за хронични заболявания, като диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност остава по досегашния ред, поясни председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева:

"Ще се запази възможността за всяко заболяване всеки пациент да получава на една рецепта до три лекарствени продукта, както и досега, независимо дали лекарственият продукт е моно продукт или комбиниран продукт".

Председателят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров също увери:

"Повечето от нещата, които са записани в текстовата част, удовлетворяват Лекарския съюз и заслужава да бъдат подкрепени от събора, за да гласуваме за подписване".

По стария ред остава възможността за изписване на тримесечни рецепти, за да не се разкарват болните излишно.

В Рамковия договор е постигнато съгласие с Лекарския съюз, когато пациент посети личния си лекар по повод остро състояние, да може да се извърши и профилактичният преглед.

Предвижда се средно с 14% увеличение на цените на клиничните пътеки, също процент от общите приходи за дейност на болница да се заделят за заплати и да се намали със 7 на сто приемът в болници чрез намаляване обемите за дейност.

Окончателните разговори по НРД за догодина ще бъдат на 23 декември.

Съборът на Лекарския съюз даде мандат на негови представители да подпишат Националния рамков договор за 2020 г - 2022

След заседание на Надзорния съвет на Здравната каса отпаднаха и трите спорни момента в Националния рамков договор, за които вчера информираха от Столичната лекарска колегия.

Остава възможността хронично болните пациенти да получават лекарството си, както и досега.

Изписването на лекарства за три месеца също се запазва и пациентите няма да бъдат разкарвани по няколко пъти.

Всяко здравноосигурено лице ще има право на профилактичен преглед без ограничение, като на джипитата ще бъдат осигурени направления за това.

Запазва се също обещаното увеличение на средствата в извънболничната медицинска помощ с 12 млн. лева повече за догодина, както и се предвижда увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията - също обещания от страна на Здравната каса.

В Националния рамков договор се залага и текст, според който процент от общите приходи на лечебните заведения ще бъдат насочвани за заплати на медицинския персонал.

В основните текстове се предвижда намаляване на обемите за дейност в болниците, за да се ограничат свръххоспитализациите.

Окончателният вариант на НРД ще бъде ясен на 23 декември.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от