Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Свързване с водоснабдяването на София предлага председателят на ОбС в Перник

Димитър Колев
Снимка: Елена Тамакярска

Единственото решение за преодоляване на водната криза в Перник е водоснабдителната система на Перник да бъде свързана със Софийската, заяви председателят на местния Общински съвет Димитър Колев. Той съобщи, че темата за безводието ще бъде дискутирана на предстоящата на 19 декември сесия на местния ОбС.

Колев е изисквал от „Софийска вода” изготвения доклад от извършеното обследване на довеждащите съоръжения и водоснабдителната система в Перник и е поканил техни представители на заседанието.

Според Димитър Колев набелазаните в доклада краткосрочни мерки могат да бъдат изпълнени и да позакрепят положението за още 2-3 месеца. За осъществяването на средносрочните мерки обаче на този етап ВиК – Перник няма нито финансовия, нито техническия, нито кадровия ресурс.

"Единственото решение, което трябва да направим ние и което ще бъде описано в декларация до Народното събрание и до Министерския съвет е да намерим начин да прикачим пернишката водопроводна система за софийската. По моя информация има тръба фи 800, която стига до Владая и оттам единственото решение е да се направи трасе, което е 14 км", каза Колев.

Перник е изправен пред криза и държавата трябва да помогне в тази кризисна ситуация и да инвестира, каза Димитър Колев.

По думите му трасето може да стане по-бавно ако тръбите бъдат вкопани в земята и по-бързо, ако то е надземно.

Предложението е свързано с редица процедури, в това число и с гласуване на решение, както от страна на общинските съвети в шестте общини в област Перник, така и от страна на Столичния общински съвет.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от