Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес активността в еврозоната през декември остава близо до нивото на стагнация

През декември бизнес активността в еврозоната остава за пореден месец близо до нивото на стагнация, тъй като слабото подобрение на експанзията в сферата на услугите не успява да компенсира оставащата в рецесия промишлената активност, показват предварителни данни от редовното проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, остана през декември в ноемврийското ниво от 50,6 пункта при пазарни очаквания за слабо повишение до 50,7 пункта. По този начин осредненият общ PMI индекс за последното тримесечие на годината е най-слабият от втората половина на 2013-а година.

Промишленият PMI индекс в рамките на еврозоната се понижи изненадващо през ноември до 45,9 пункта от 46,9 пункта месец по-рано и прогноза за подобрение към 47,3 пункта, оставайки дълбоко в негативна територия, което е поредно доказателство за продължаваща рецесия в промишления сектор (индекс под важното ниво от 50,0 пункта за единадесети пореден месец).

Индексът, измерваща само промишленото производство, се понижи до 45,9 пункта от 47,4 пункта през ноември, задържайки също под ключовата бариера от 50,0 пункта за единадесети пореден месец, докато подиндексът на новите промишлени поръчки остава в негативна територия за петнадесети пореден месец (под нивото от 50,0 пункта, което е знак за продължаващото намаляване на поръчките).

В същото време индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, нарасна в началото на декември до 4-месечен връх от 52,4 пункта спрямо 51,9 пункта през ноември и очаквания за по-слабо подобрение към 52,0 пункта. Въпреки това подобрение индексът на новите експортни поръчки в рамките на еврозоната остава на негативна територия (под ниво от 50,0 пункта) за шестнадесети пореден месец най-вече в резултат на търговската война САЩ - Китай.

Публикуваният в понеделник бизнес доклад за частния сектор на агенция IHS Makit предполага, че рисковете пред икономическите перспективи на еврозоната остават насочени в посока надолу (за по-слабо от очакваното представяне на икономиката), въпреки малко по-оптимистичния тон на Кристин Лагард по време на първата ѝ пресконференция като ръководител на Европейската централна банка през миналата седмица.

"Икономиката на еврозоната остава слаба за четвърти пореден месец, като PMI индексите предполагат, че БВП нараства с едва 0,1% през последните три месеца на годината спрямо периода юли - септември", коментира днешните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Агенция IHS Markit представи и своите последни проучвания за Германия и Франция, които показват, че общата бизнес активност във водещата европейска икономика се свива за четвърти пореден месец, докато френската бизнес активност продължава да бележи относително стабилна експанзия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, остава в ноемврийското ниво от 49,4 пункта, като това представлява свиване на икономическата активност за четвърти пореден месец (индекс под 50,0 пункта), след като през септември този индекс падна под важната бариера от 50,0 пункта за пръв път от април 2013-а година.

Германският промишлен PMI индекс падна изненадващо през декември до 43,4 пункта от 44,1 пункта през ноември, което означава, че немската промишленост продължава да се намира в рецесия. В същото време индексът, измерващ активността в сферата на услугите в Германия, нарасна до 52,0 пункта от 51,7 пункта месец по-рано.

За разлика от Германия, общият PMI индекс на Франция продължава да нараства стабилно, но с най-слабо темпо от три месеца насам, понижавайки се през декември до 52,0 пункта спрямо 52,1 пункта месец по-рано май-вече в резултат на рязко понижение на индекса, измерваща промишлената активност - до 50,3 от 51,7 пункта, докато аналогичният PMI индекс в сферата на услугите се повиши до 52,4 пункта от 52,2 пункта през ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени