Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално ориентирана кауза

Правен инкубатор помага на млади юристи

Целта е да създадат устойчиви юридически практики за работа с маргинализирани групи

Мариана Борисова и Даниела Михайлова
Снимка: Ани Петрова

В началото на декември в София стартира официално първият правен инкубатор в Източна Европа. 

Програмата подкрепя 13 настоящи или скоро завършили студенти по право и адвокати, които показват ангажираност към социалната справедливост. 12 от тях са с ромски произход. В продължение на 18 месеца те ще работя с петима ментори - адвокати и съдии. Целта е в края на програмата участниците да създадат устойчиви юридически практики, чрез които да осигуряват равен достъп до правни услуги за физически лица, семейства, малки фирми и хора от маргинализирани групи.

Успешен старт

"Правният инкубатор е инициатива, която дава възможност на млади юристи да стартират успешно своята адвокатска практика и да се обърнат към това да имат по-добри комуникации с клиентите от една страна и с институциите, с които адвокатът работи от друга", обясни в предаването "Хоризонт до обед" адвокат Даниела Михайлова.

Университетското образование обикновено подготвя доста добре юристите на теоретично ниво, но когато започне практическата работа, се оказва, че младите колеги се сблъскват с доста трудности от практически характер, посочи тя. "От една страна практическата страна на работата, от друга страна бизнес уменията, които са необходими, за да се въведе успешно и да се развие една адвокатска практика."

Практически познания

Правният инкубатор помага на специалистите да получат практически знания за упражняване на професията и да получат бизнес умения.

"Два бяха основните критерии за избор на участници в инкубатора. Първият - да се спрем на хора, които действително в своите мотивационни писма, с които кандидатстваха, са обявили своята ангажираност към социалната справедливост и желанието си да работят с хора със средни и ниски доходи, защото на практика това е една огромна група хора, които в противен случай остават без достъп до правосъдие. Това е голям минус за самите хора и освен това е минус и за правосъдната система, защото когато един човек се явява в съда без правна защита, това затруднява и съдебния състав", коментира Даниела Михайлова.

При набирането на кандидати за правния инкубатор не са залагани критерии за етнически произход, уточни тя.

Недостъпна ли е юридическата професия

"Просто така се получи, че повече от кандидатите за участие в инкубатора бяха студенти и завършили юристи роми, докато при менторите на практика е обратното. При менторите имаме само една колега от ромски произход, а те са общо пет. И това на практика е още едно доказателство - трудно се пробива в професия като юридическата, особено в адвокатските практики, ако няма подкрепящо крило, което по някакъв начин да ти даде успешен старт", подчерта адвокат Даниела Михайлова.

Адвокат Мариана Борисова е от ромски произход, израснала е в малко населено място в типично и традиционно ромско семейство.

"Пътят на правото беше за мен една мисия и може би една сбъдната мечта", споделя тя.

Невидимите добри примери

"Не приключих до завършването и до получаването на дипломата, а продължих да бъда полезна и да давам част от енергията, времето си за развитието и подкрепата на другите млади роми в нашата общност и на всички онези в малките населени места, които имат нужда от гръб или подкрепа. Така се стигна до 2015 година, когато осъзнах, вече практикуващ юрист, в държавна институция работех, че в ромската общност има необходимост от въвеждането на правото и да го познават много по-добре от една страна. От друга страна чуваме постоянно, че има вече образовани роми, но негативните стиреотипи спрямо ромската общност нарастват и ние останахме невидими. Тогава при мен се зароди идеята, че трябва да намеря и да събера всички роми, завършили право, за да се обединим заедно, да може да сме си подкрепа едни на други и да създадем тази подкрепяща среда, която на нас ни липсва", мотивира се Мариана Борисова вече като участник в правния инкубатор. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!