Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-годишният пианист Ивайло Василев записа компактдиск в Русия

Снимка: Р. Василева

Този нов компактдиск, представен премиерно в предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт", е необикновен. Това е първият самостоятелен албум на 12-годишния пианист Ивайло Василев - шестокласник в НМУ „Любомир Пипков“ - София, възпитаник на клавирните педагози Емилия Канева и проф. Борислава Танева.

Въпреки младата си възраст, Ивайло има активна концертна дейност. През отиващата си 2019 г. го чухме като солист на двата най-реномирани оркестъра в София – на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Георги Патриков и на Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел. С тях той изпълни два различни концерта от Моцарт.

Младият артист, когото неслучайно наричат „малкия Моцарт“ има и богат актив от награди в наши и международни конкурси.

През април тази година Ивайло Василев осъществи записите за дебютния си диск в Русия, в студио в Санкт Петербург, именно като победител в московския конкурс „Щелкунчик“ /“Лешникотрошачката“/, който нашето талантливо дете спечели през декември 2018 г. Освен Първата награда, тогава Ивайло получи и един от специалните призове, което му даде възможността да осъществи и звукозаписен проект. Председател на журито беше именитият руски клавирен педагог Дмитрий Башкиров.

Компактдискът включва два клавирни концерта, записани в партньорство с Държавния академичния симфоничен оркестър на Санкт Петербург под диригентството на Александър Титов. Това са Концерт за пиано и оркестър №12 от Моцарт /KV 414/ и Вторият клавирен концерт от Дмитрий Шостакович. Записите са осъществени в студиото на "ЛенДокФилм" в Санкт Петербург. 

Оформлението на албума също заслужава внимание. Обложката е по-голяма от стандартния за компактдиск размер, красива, цветна и изобилстваща от снимки на самия Ивайло. Част от тях са от звукозаписните сесии с Държавния академичен оркестър на Санкт Петербург и маестро Александър Титов, други са от церемонията по награждаването в конкурса „Щелкунчик“ и с неговата преподавателка Емилия Канева.

Официалното представяне на диска предстои  на 2 декември в Москва,  преди концерта, с който ще бъде открито тазгодишното издание на същия конкурс. Ивайло е поканен да се включи като гост в концерта в зала „Чайковски“, където ще изпълни финала на Клавирния концерт в Сол мажор от Морис Равел с Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Антон Шабуров.

През декември Ивайло Василев ще има още две престижни изяви в руската столица: На 3 декември ще вземе участие в закриването на фестивала „Москва среща приятели“, създаден от Владимир Спиваков, а на 21 декември ще се представи в Голямата зала на Московската консерватория „П. И. Чайковски“.

Чуйте в звуковия файл как талантливото българско момче описва емоцията да солира на голям оркестър в звукозаписни сесии и да разгърне първия си компактдиск.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна