Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Перник без вода днес, новият режим - от следващата седмица

| обновено на 18.12.19 в 16:42
Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Бедствено положение в Перник ще бъде обявено най-вероятно в петък, съобщи кметът Станислав Владимиров след проведеното днес заседание на Кризисния щаб за изпълнение на общинския план за защита при бедствия.

На брифинг след заседанието кметът заяви, че целта днес е била Кризисният щаб да бъде запознат с всички мерки, обсъдени с правителството за довеждане на повече количество вода в язовир "Студена" и да се направи необходимата подготовка за заседание на щаба, на което ще бъде обявено бедственото положение:

"Най-вероятно това ще се случи в петък. Бедственото положение не се обявява заради самото бедствено положение, а заради необходимостта от неотложни аварийни дейности, за да не се достига мъртвия обем на язовир "Студена". Трябва да извървим определени технически стъпки. Надявам се, а и прогнозата ми е, че до петък те ще бъдат извървяни и ще обявим бедствено положение, за да може веднага след това да започнат тези неотложни аварийни дейности, които са за довеждане на малко по-големи количества към язовир "Студена".

Според разчетите на ВиК най-вероятно язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем в средата на февруари.

По-рано правителството отпусна близо 3 милиона лева за ремонт на пречиствателната станция в Перник.

Така, ако се наложи да се черпи вода от мъртвата точка на язовир „Студена“, тя ще е годна за пиене. Според разчетите на В и К, най-вероятно язовирът ще достигне мъртивя си обем в средата на февруари.

До 20 дни е възможно към „Студена“ да се пренасочи вода и от друг източник

Това обяви след правителственото заседание министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова:

"Инженерна инфраструктура, аварийна, която да направи връзка на две точки за увеличаване на притока на водата, така да го кажем. И имам уверението, че ще им бъдат необходими около 20 дни, за да положат тези тръбопроводи - те са около шест километра".

Аврамова съобщи още, че всяка седмица екипи на ВиК от страната ще помагат при отстраняването на авариите по водопреносната мрежа в града

Кметът Владимиров съобщи, че една от мерките, които ще се предприемат, е насочване на водата от целия Владайски канал към язовир „Студена”. Ще бъде изградено и съоръжение във водосборната зона, което ще доведе до увеличаване на потока вода към язовира.

Промишлените зони в Перник също имат нужда от питейна вода.

Това обясни министърът на околната среда Нено Димов:

"Това не е вода, която отива за използване от промишлеността. Предприятията също имат нужда от питейна вода и именно поради тази причина може би вчера стана объркване и недостатъчно ясно, но това е вода, която се използва в промишлените зони за питейни цели".

В Перник няма да има вода между 6.00 часа сутринта и 9.00 часа вечерта

Заради ремонта, днес до 21.00 часа, е преустановено водоподаването към града. "ВиК" дружеството ще компенсират перничани утре, когато се очаква да има вода през целия ден.

Ще продължи подготовката на водопреносната система преди въвеждането на новия режим на водата от понеделник. В рамките на новия едноразов режим перничани няма да имат водоподаване между 16.00 и 22.00 часа всеки ден. 

Водата в града няма да поскъпва, каквото предвиждат новите пределни цени на КЕВР за много места в страната. От пернишкото ВиК съобщиха, че бизнеспланът ще бъде преработен и ще бъдат изготвени нови разчети с предложение към комисията - регулатор. 

Димов обеща да съдейства на прокуратурата по разследването срещу него и Петя Аврамова за водната криза

Министърът обеща да коментира по-късно разследването срещу него и регионалния министър Петя Аврамова за водната криза в Перник. Миналата седмица Окръжната прокуратура в Перник изпрати на Специализираната прокуратура становище, че Димов и Аврамова носят служебна отговорност за водния режим в града.

В кулоарите на парламента Нено Димов каза:

"Нито съм съд, нито съм прокуратура, така че Специализираната прокуратура ща разследва, а ние ще съдействаме в максимална степен, за да може да получи всичката информация, която е необходима".

Радан Кънев иска обсъждане на пернишката криза и в ЕК 

С водната криза в Перник трябва да се запознае и Европейската комисия. Това заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът Радан Кънев. 

Той подчерта, че вече събира подписи сред българските евродепутати за устен въпрос към Еврокомисията за проблемите с водата в Перник. 

"В България се харчат стотици милиони по водни проекти, финансирани от ЕС. Резултатът е 130 хиляди българи без достъп до питейна вода, защото водата в Перник вече няма тези качества. Тревожна е перспективата за зимата, тъй като не се знае откъде ще има вода в града до снеготопенето. Надяваме се и на достатъчно сняг на Витоша", каза Кънев и допълни, че очаква становище от страна на комисията в средата на януари. Според него страната ни може да търси съдействие в две посоки:

"Едната посока е подпомагане, включително финансово, за спешни мерки и поне временно решаване на проблема. Другата е помощ в разследването и установяване на причините как се стигна до тук".

ВиК - Перник с големи задължения

В предаването "12+3" прокуристът на ВиК – дружеството Камен Каменов каза:

"Очаквам да бъде обявено бедствено положение, което ще ни помогне да намерим допълнителни водоизточници и да се справим с кризата. Водопроводната мрежа е в лошо техническо състояние… Заводът "Стомана – Перник" е ползвал условно чиста вода за производствена дейност съгласно месечния график, след като беше променено в графика заводът започна да взима вода от собствен водоизточник. В момента заводът ползва питейна вода само за питейно-битови нужди… Силно се надявам, че ще преодолеем тази опасност да ползваме мъртвия обем на язовира… Причините за тази криза са 50% - сухата година и 50% са неща, които е могло да бъдат избегнати... Икономическото състояние на ВиК – Перник не е добро. Има много задължения – близо 90% спрямо годишните приходи, които влизат в предприятието. Вземанията на клиенти към дружеството са над 13 млн. лева".

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.