Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин дава голямата си годишна пресконференция

| обновено на 19.12.19 в 11:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Центъра за международна търговия в Москва руският президент Владимир Путин дава голямата си годишна пресконференция. За събитието са акредитирани рекордните почти 1900 руски и чуждестранни журналисти.

Първият въпрос към Путин бе за климатичните промени и за това какви щети могат да нанесат на Русия.

„Никой не знае причините за глобалните промени в климата“, каза държавният глава и допълни:

„Знаем, че в историята на Земята е имало периоди на затопляне и охлаждане и това може да зависи от процеси във Вселената“. 

„В момента да се разбере как съвременното човечество влияе на промените в климата е сложно, но да се прави нищо също не може. Русия трябва да предприеме максимални условия, за да не се променя климатът драматично. За Русия този процес е сериозен: темпото на ръст на температурите у нас два пъти и половина по-високо от средното за планетата“, отбеляза Путин. 

Относно процедурата по импийчмънт срещу Тръмп Путин изрази увереност, че мандатът на американския му колега не е към края си: „Причините за разследването за импийчмънт са абсолютно измислени, това е продължение на политическата борба на изгубилите президентските избори демократи с други средства“. 

15-а поред мащабна пресконференция

Емоционални възгласи, големи плакати, закриващи камерите на операторите, понякога странни облекла. Всичко това е част от атмосферата на голямата пресконференция на Владимир Путин. Особено активни и изобретателни в стремежа си да привлекат вниманието на държавния глава и да му зададат въпрос са журналистите от руските регионални медии.

Въпросите са най-разнообразни: от перспективите пред руско-американските отношения до това кога най-после президентът ще се ожени. Владимир Путин прекара последни два дни в подготовка за събитието, като се срещна с вицепремиери, министри и ръководители на федерални агенции.

Това е петнадесетата поред голяма пресконференция на Путин от 2001 г. Средната продължителност е повече от три часа.

Миналата година президентът отговори на 61 въпроса за 3 часа и 45 минути. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна