Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове "за" и "против" проекта за детска болница в двора на "Александровска"

Снимка: БГНЕС

Над 3000 граждани и организации са подкрепили

отворено писмо за спиране на обществената поръчка за построяване на Национална детска болница

върху скелето в двора на болница "Александровска". Очаква се утре Министерството на здравеопазването (МЗ) да обяви консорциума, който ще изпълни поръчката.

В писмото се акцентира, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за всички деца.

Вместо това , според подписалите, МЗ е обявило обществена поръчка за довършване на рушащия се строеж на територията на "Александровска" и е определило цена за изпълнение въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години.

Писмото е инициирано от лекари, архитекти, родители и е адресирано до президента, премиера, министъра на здравеопазването и националния омбудсман.

Сред подкрепилите организации са гражданска инициатива "Подкрепи педиатрията", Камарата на архитектите в България и Националната мрежа за децата.

В позиция до медиите

от Пациентски организации "Заедно с теб" заявяват подкрепата си за изграждането на Национална детска болница

по проекта на здравното министерство.

От организацията смятат, че решението да се довърши сградата в двора на болница "Александровска" е правилно и ще осигури бързо, организирано и качествено лечението на децата.

Предложението за събаряне на сградата е неприемливо, тъй като за изнасянето на отпадъците са нужни минимум 2-3 години и около 30 милиона лева, се посочва в позицията. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна