Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Иларионова покорява с цигулка сърцата

| обновено на 27.12.19 в 10:08
Зорница Иларионова
Снимка: личен архив

Цигуларката Зорница Иларионова, вече е влязла в сърцата на парижани. Каним я и във вашите домове – на слушателите на програма „Христо Ботев“ и на предаването „Нашият ден“. 

Зорница Иларионова е лауреат на международни конкурси (2015-2019 г.) в Полша, Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Австрия, Япония и САЩ. Абсолютен победител е от международния конкурса „Музиката и земята“ в София през 2017 г. и абсолютен победител – Лауреат на Голямата награда на конкурса и специалната награда на Френското национално радио и Международен конкурс „Johann Sebastian Bach“ 2018 – Фокуока, Япония – Лауреат на Първа награда.

Младата българска цигуларка е редовен солист на камерните и симфонични оркестри в Плевен, Шумен, Враца, Русе, Разград и Перник. В София свири като солист с оркестрите на „Classic-FM“ (под диригентството на Веско Ешкенази), Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР, Симфониета София, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, камерен оркестър „Камерата Орфика“ към НБУ в дует със световноизвестния български цигулар проф. Марио Хосен. Солира на камерни и симфонични оркестри в Турция. През ноември 2018 година дебютира като солист на симфоничните оркестри в Анталия и Адана. 

На музицирането Зорница гледа като на огромна отговорност, която трябва да е всепоглъщаща – „Цялото внимание на съществото ти да бъде насочено единствено към това, което е важно да се случи в този момент! Трябва да се абстрахираме от това, което изпитваме като вълнение – и от напрежението, колкото и силно да е то, но в никакъв случай не и от емоцията“, сподели тя след една от скорошните си изяви – тази в зала „Гаво“ в Париж. И допълва, че през годините винаги е различно, когато се връща към любимите си произведения – открила е, че те всеки път звучат с ново чувство и така създават нов контекст.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна