Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Хилъри не се е отказала от надпреварата в САЩ

Снимка: БГНЕС

Демократическата партия в САЩ използва като мотив за импийчмънт на президента Доналд Тръмп негов разговор с украинския президент Владимир Зеленски и го обвини, че е обвързал военната помощ за Украйна с въпроса за разследване срещу Джо Байдън.

Пред БНР журналистът Валери Найденов изтъкна своя теза защо е бил използван именно този повод, при който е намесено името на Байдън:

„Ползвам стария метод „кому е изгодно“. Единственият, който може би печели, е Хилъри Клинтън. Хилари не се е отказала още от надпреварата. Откакто изгуби изборите, тя постоянно е в очите на хората, издава книга след книга и прави обиколки да ги представя -  все едно, че постоянно е на президентска кампания. Тя не е сред тези, които официално са се кандидатирали, но е много влиятелна в Демократическата партия и вероятно създава такава обстановка, че на Националния конгрес през юли, когато се определя кандидата, да се стигне до някаква патова ситуация и да се потърси… да вкарат някой, който не е участвал в надпреварата, някакво ново лице. Това тогава може да бъде Хилари. Как ще се разреши патовата ситуация?! Ами като се отстреля Джо Байдън, който е водещият кандидат. Той има близо 30% одобрение на анкетите и води следващите двама с десетина процента, а те се смятат за твърде леви….“.

Бившият президент Барак Обама също е обявил, че не бива партията да отива прекалено наляво. Според Найденов „Джо Байдън е много лесен за компрометиране“, тъй като има видеозаписи как се хвали, че е уволнил главния прокурор на Украйна, който по това време е водел дело срещу газова компания, която назначила в борда си сина на Байдън – Хънтър. В допълнение Хънтър Байдън и синът на Джон Кери имат съвместна компания, която е получавала огромни инвестиции от Китай – над 1,5 млрд. долара.

Битката между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън е завършила „много двусмислено“ първия път, припомни Найденов:

„Хилъри победи на националния вот с 3,4 милиона повече гласове, докато Тръмп отне някои щати, които се считаха за сини крепости, и затова победи в електоралната колегия. Но тези щати си остават да клонят вляво и, ако Хилъри им обърне достатъчно внимание, би могла да бие“

Няма конкретни доказателства против Тръмп в процедурата по импийчмънт

„Всички свидетели казват: „Аз останах с такова впечатление“, „Аз съм убеден, че…", но нямаше никакво конкретно свидетелство, освен един посланик към ЕС, който казва, че лично е говорил с Тръмп дали е имало сделка между него и президента на Украйна и Тръмп е отговарил: „Не, в никакъв случай“. Тоест, единственото конкретно свидетелство е в полза на Тръмп. Всичко друго са лични впечатления на чиновници от "дълбоката" държава“.  

Найденов обясни за разделението на медиите в САЩ и изтъкна, че често българските журналисти черпят информациите си от медии, близки до демократите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна