Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на коледуването е жива в много региони в страната

В Ямбол, Ловеч и Габрово коледарски групи поддържат традицията

Снимка: БТА

Ямболските коледари са единствените в страната, които не само пеят и благославят, но и танцуват. Повече от век се съхранява традицията на танцуващите коледари. Възникнал в най-стария ямболски квартал Каргон, коледарският буенек и до днес пази своята неповторимост, пояснява етнографът Динка Ангелова:

"Който не е наблюдавал как танцуват ямболските коледари е загубил страшно много, защото танцът е изключително емоционален. Те грабват вниманието на публиката. Изпадаш в едно състояние, в което не можеш да приемеш, че това е нормално. Земята се тресе, виждаш еднакво движение от една група от 12 човека, които играят като един."

На четири сцени коледарските групи ще представят своето майсторство. В градския парк празникът ще започне в 12 часа с тържествена Рождественска литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий Автентичен. Коледарски буенек ще бъде изпълненен от кудата на най-дългогодишният ямболски станеник - Янаки Терзиев.
Фестивалът на уникалните за страната танцуващи коледари

За десета поредна година коледарска група от Ловеч и Клуб по български народни хора „Магия“ ще представят обичая „Коледуване“ на площада пред катедралата „Св. Св. Кирил и Методий" в централната част на града.

Освен „Коледуването“ с традиционните наричания младежите ще изпълнят и коледарски песни, а детска група от клуб по български народни хора „Магия“ ще представят  коледарски танци, поясни ръководителят на групата Мирослав Жилевски:

„За да поддържаме живо огънчето на българската традиция, коледуването. За да може хората да ни се радват, да са съпричастни с празника и нашата емоция. Честито Рождество Христово!“

По традиция коледарите ще посетят и домовете на много ловчалии и ще ги благословят за здраве и берекет.

Коледа е най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от големите годишни празници, познат в цяла българска етническа територия. Празничният цикъл включва както подготовката, така и поредица от обреди, изпълнявани в трите Рождественски дни, обяснява Златка Петрова от историческия музей в Смолян.

"В средните Родопи коледуват както ергени, така и деца. В Смолянско коледуват главно деца - момчета и момичета, водени от някой баща коледар или учител. Облеклото на коледарите е празнично. С шарени торби на рамо и коледни песни децата обикалят домовете и селището и благославят стопаните и всеки член от семейството. За наричанията и благословиите те биват дарявани с колаци, брашно, яйца, царевица."

Как се готвят за празника коледарите в Габрово - чуйте в звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна