Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2 млн. лева събра "Българската Коледа" досега

| обновено на 26.12.19 в 12:24
На сцената на Народния театър излязоха любими български музиканти, спортисти, актьори и журналисти, за да подкрепят благородната кауза.
Снимка: БГНЕС

Близо 2 милиона лева са събрани от инициативата “Българската Коледа” от началото на 17-ото издание на благотворителната кампания, съобщиха от прессекретариата на президентството.
Поредното издание на кампанията има за цел подпомагане на лечението на деца и осигуряване на високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация.
Снощи в Народния театър „Иван Вазов“ се проведе ежегодният спектакъл на инициативата, който беше излъчен пряко по „Хоризонт“. На сцената излязоха любими български музиканти, спортисти, актьори и журналисти, за да подкрепят благородната кауза. 


От прессекретариата на държавния глава уточняват, че от началото на кампанията, дадено от президента Румен Радев в края на ноември до сега, са изпратени 484 000 дарителски есемеса на номер 1117 и гласови обаждания на телефон 0900 1117.  

От тогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 395 000 лв., a 31 000 лв. са дарени чрез системата ePay.

Благотворителната инициатива продължава през цялата 2019 година и все още може да подкрепите каузата с есемес на номер 1117 или с обаждане на телефон 0900 11 17 на стойност 1 лев.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Дарина Владова - съветник на президента по благотворителната инициатива "Българската Коледа", заяви:

"Години наред "Българската Коледа" показва, че дарителството е достойна кауза за всички. Дарителството е най-естественото и най-положителното нещо, което може да се случи в дните около Коледа - празникът, символ на надеждата за по-светли и по-добри дни. Каузата е вдъхновила много хора да проявят щедрост, доброта и съпричастност. Вярвам, че ще продължи да го прави. Успешно го прави засега".

Тя изтъкна, че участват все повече деца от цялата страна, което показва, че хората около тях са успели да възпитат чувството на съпричастност. 

Владова посочи, че заявленията за подпомагане на деца се приемат целогодишно: "Повечето постъпват през декември и януари. Затова до края на януари ще бъдат обобщени постъпилите искания за подпомагане и от началото на февруари започва разглеждането им. Всички постъпили молби се разглеждат от експертния съвет към инициативата. По всяка молба експертният съвет прави мотивирано предложение за подпомагане и въз основа на него комисията предприема необходимото за реализиране на дарението".

По думите й всяко лечебно заведение също може да подаде заявление за подпомагане за апаратура.

Миналогодишната кампания „Българската Коледа“ е събрала близо 2 и половина милиона лева. С тях е било подпомогнато лечението на над 500 деца, а 20 лечебни заведения от цялата страна са получили нова техника.

За 17 години „Българската Коледа” е успяла да събере над 32 милиона лева от дарения.

Цялото интервю с Дарина Владова чуйте в звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна