Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 12 жертви при катастрофа на пътнически самолет в Казахстан

В Казахстан е обявен ден на траур заради самолетната катастрофа край Алмати

| обновено на 27.12.19 в 11:11
Снимка: БТА

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев обяви 28 декември за ден на траур заради катастрофата с пътническия самолет на авиокомпания "Бек Еър"край Алмати, предаде ТАСС.

По последни данни броят на жертвите е 12, след като преди това се заговори за 15 загинали, съобщи Ройтерс. Здравните власти в Алмати съобщиха, че екипите на бърза помощ са транспортирали до медицинските учреждения в града 66 души, от тях са хоспитализирани 50. Според кмета на града, цитиран от Ройтерс, най-малко 22-ма от тях са в критично състояние.

По уточнени данни на борда на самолета "Фокер-100", холандско производство, е имало 93-ма пътници и 5 души екипаж.

Президентът Токаев обеща компенсации за семействата на жертвите и "сурово наказание за виновните в съответствие със закона". Създадена е правителствена комисия за разследване на обстоятелствата около трагедията и тя вече работи на мястото на катастрофата.

Според пресслужбата на министерството на индустрията и инфраструктурното развитие на Казахстан самолетът е изпълнявал полет от най-големия град на страната Алмати до столицата Нур Султан. При излитането е изгубил височина и се блъснал в бетонно ограждение, а след това и в малка двуетажна постройка между населените пунктове Гулдала и Алмерек в Алматинска област. Не е имало пожар.

Пресслужбата на министерството съобщи също, че самолетът е произведен през 1996-а - годината на фалита на холандската компания, когато производството на самолетите бе спряно.

"Бек еър" притежава 9 самолета от този тип. Катастофиралата машина е имала сертификат за летателна годност, издаден през май 2019 г. След днешното произшествие полетите на всички самолети "Фокер-100" са спрени до получаване на резултатите от разследването.

Казахстанското вътрешно министерство съобщи, че разследването работи по версия за вероятно нарушение на полетните операции и на правилата за безопасност.

Според очевидци в момента на катастрофата е имало гъста мъгла, температурата е била минус 9 градуса, а вятърът е бил слаб. Един от оцелелите, цитиран от местна медия, каза, че чул "ужасяващ звук", преди самолетът да започне да губи височина. Районът на падането - малко след края на пистата, е отцепен.

В съобщение на сайта си авиокомпанията поднесе съболезнования на семействата на жертвите и писа, че очаква официална информация от службите, работещи на местопроизшествието.

Към момента няма данни за пострадали българи при самолетната катастрофа в Казахстан, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Българското посолство в Казахстан е в постоянен контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Казахстан на телефони +7 7172 90 15 15 и +7 701 304 24 77.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Казахстан

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Казахстан Аскар Мамин по повод самолетната катастрофа край Международното летище "Алмати", довела до многобройни човешки жертви. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Бих желал да изразя чрез Вас своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите и да пожелая скорошно възстановяване на пострадалите в инцидента", отбелязва премиерът Борисов в съболезнованието.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени