Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бабините гозби разказват

Традиции и легенди в старата кулинария

Снимка: Кулинарен журнал

Наскоро излязлата книга „Стари български рецепти“ съдържа не само стари и изпитани бабини ястия за делник и за празник, съдържа и много почти непознати или забравени традиции, стари документи и легенди от различни краища на България.

Съставителите на книгата – колегите от сп. „Кулинарен журнал“ – са стигнали до идеята за цяла книга, след като в продължение на години са получавали читателски писма с много типични за различните региони готварски рецепти. Паралелно с писмата – самите журналисти също са ги събирали по време служебни и лични пътувания.

Най-поразяващото по време на кулинарните пътешествия е било огромното разнообразие от кулинарни изкушения в една неголяма територия, а също и свързването на почти всяка гозба с някакъв ритуал, казва главният редактор на списанието Елица Минева. Такъв е ритуалът на чупенето на хляба – от най-стария член на семейството, при това по строго определен начин, оставянето на парче хляб, ястие и вино пред вратата на къщата по време на тъжните обреди и още много други.

Всичко е обредност и като че ли някакво жертвоприношение – трапезата през вековете не е била едно просто чревоугодие, смята Елица Минева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени