Наскоро излязлата книга „Стари български рецепти“ съдържа не само стари и изпитани бабини ястия за делник и за празник, съдържа и много почти непознати или забравени традиции, стари документи и легенди от различни краища на България.
Съставителите на книгата – колегите от сп. „Кулинарен журнал“ – са стигнали до идеята за цяла книга, след като в продължение на години са получавали читателски писма с много типични за различните региони готварски рецепти. Паралелно с писмата – самите журналисти също са ги събирали по време служебни и лични пътувания.
Най-поразяващото по време на кулинарните пътешествия е било огромното разнообразие от кулинарни изкушения в една неголяма територия, а също и свързването на почти всяка гозба с някакъв ритуал, казва главният редактор на списанието Елица Минева. Такъв е ритуалът на чупенето на хляба – от най-стария член на семейството, при това по строго определен начин, оставянето на парче хляб, ястие и вино пред вратата на къщата по време на тъжните обреди и още много други.
Всичко е обредност и като че ли някакво жертвоприношение – трапезата през вековете не е била едно просто чревоугодие, смята Елица Минева.