Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите отчетоха пред премиера Борисов свършеното през годината

| обновено на 27.12.19 в 16:45
Снимка: БТА

Всички министри от правителството отчетоха работата си през годината пред премиера Бойко Борисов. На последното за годината заседание на кабинета вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи като  динамична 2019-а година, със знакови посещения на световни лидери у нас и посещения на български делегации в чужбина.

Търсене на нови пазари и привличане на инвестиции са били основните цели на външната ни политика, отбеляза Захариева.

За Брекзит  вицепремиерът посочи, че вече 130 хиляди наши сънародници са получили статут във Великобритания:

"Организацията, която създадохме още от миналата година за популяризиране и за информационни дни доведе до факта, че България е на първо място в целият ЕС по вече регистрирани и получили статут на уседналост граждани. Над 90 процента от нашите съграждани там вече са получили този статут. Това са 130 хиляди български граждани, живеещи във Великобритания".

Тежка година с много политически предизвикателства, проведени два пъти избори и политически истерии. Така вицепремиерът Томислав Дончев обобщи годината, като открои преговорите за изграждането на завод за автомобили у нас:

"Аз твърдя, че държавният апарат след това упражнение вече е на съвсем друго ниво и България репутационно - предвид факта, че остана на късата листа на края на състезанието, вече е на съвсем друго равнище".

Следващата 2020-а година според Дончев ще е година на икономическа трансформация, с по-сложни производства на скъпи и уникални продукти.

По думите му трябва да се водят комплексни политики с акцент на тази за образованието.

Успешна за въоръжените сили е била 2019-а година, е категоричен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той отбеляза покупката на американските изтребители:

„И въпреки опитите да се омаловажи това, може да се каже, че България с този договор не само показа намерението си и политиката си да се модернизира по натовски стандарт, но придоби най-модерния самолет на Балканите“

За модернизацията на Сухопътните сили и на военноморския флот са подадени по 2 оферти, които ще се разгледат в началото на следващата година.

Постъпилите в армията са с 400 повече от напусналите, похвали се Каракачанов и като се обърна към премиера, обобщи:  

„Господин премиер, критики ще има от онези, които не знаят дали членуваме в Европейския или в Съветския съюз. Но в края на краищата, както се казва  - керванът върви в правилната посока, винаги ще има кучета, които ще лаят.“

Превенция срещу киберпрестъпленията е приоритетът, по който е работила вицепремиерът Марияна Николова през настоящата година. Подготвени са законодателни промени с цел повишаване на наказанията.

В отчета си пред правителството тя посочи, че усилено се работи по единния модел за заявяване, плащане и получаване на електронни услуги за гражданите.

Николова отбеляза, че няколко министерства работят съвместно, за да предложат мерки за справяне с демографската криза у нас. Вицепремиерът изнесе данни, според които всяка година се увеличава броят на българите, живеещи в чужбина, които решават да се върнат в България. През 2018-а година това са направили 16 хиляди сънародници зад граница, през 2017-а те са били 13 хиляди, а преди 5 години само 5 хиляди:

„Трябва да сме наясно, че държавните стимули  и програми са инструмент за подкрепа, защото основният ключов елемент е състоянието на икономиката в Република България. Повечето хора, особено младите, които са взели решение да се завърнат, изтъкват семейни причини и подобреното състояние на пазара на труда - за две години средната работна заплата е увеличена с  9,4%, а минималната близо с 11%“.

В годишният си отчет пред правителството министърът на вътрешните работи Младен Маринов посочи като успешно противодействието на битова престъпност.

По думите му като ефект от  сътрудничеството с прокуратурата, ДАНС и Митниците тази година е регистриран най- ниският процент контрабанда на цигари в страната.

Борбата с телефонните измами отчете още министър Младенов  като посочи, че през ноември има данни само за три измами, а в сравнение с миналата година броят им е спаднал наполовина.

По този повод премиерът Бойко Борисов каза:

"Страхотен бич за възрастните хора, пък и не само за тях. Мисля, че е един категоричен успех на МВР."

Устойчивостта на БДЖ е гарантирана, макар че 2019 година е била трудна за компанията, а така ще бъде и през следващите няколко месеца, заяви министърът на транспорта Росен Желязков. През следващата година се очаква да пристигнат новите вагони, както и 10 нови локомотива и не по-малко от 16 мотриси. Всички договори за ремонти на подвижния състав на БДЖ са реализирани и се очаква през следващите месеци дружеството да подобри състоянието си, допълни министърът: 

"Няма недостиг на вагони. През следващата година очакваме новите вагони, както и договорите за нов подвижен състав - 10 нови локомотива и не по-малко от 16 мотриси. Усилията на дружеството са насочени към оптимизация. На практика няма неразплатени задължения към държавата от  страна на БДЖ и от страна на НКЖИ. Тези дружества вече са без задължения след близо 10 години".

42 огница на африканска чума са регистрирани у нас, засегнати са били 140 000 домашни свине, а 300 са случите на заболели диви прасета. За борба и ликвидиране на последствията от АЧС са изплатени 70 милиона лева. Това отчете министърът на земеделието Десислава Танева:  
"И не дължим нито един лев за която и да е от дейностите, свързани с ликвидацията. От тези 42 огнища, само 8 са в индустриални комплекси. Кризата, разбира се, се отрази на цените на свинското. Интересът към репопулация е много силен. Едно от огнищата вече е репопулирано със сентинелни свине и второ огнище, което разбира се, е ликвидирано. Изтекли са съответните срокове по регламет. Чака се също зареждане".
Общо 70 милиона лева е платила държавата за борба и справяне с последствията от африканската чума по свинете през тази година, отчете Танева. 

Най дългият отчет пред правителството направи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той съобщи, че в средата на януари ще бъде избран победител в конкурса за строителство на Национална педиатрична болница: 
"Да не се поддаваме на някои внушения, че тази болница няма да бъде онази, която очакват хората. Тя ще бъде модерна, ще бъде съвременна болница, с високотехнологична апаратура. Сключили сме договори за доставка".
Ананиев декларира, че и догодина ще работи за постигане на консенсус по новия здравноосигурителен модел, демонополизацията на Здравната каса. Правитеството отпусна 12 милиона лева за осигуряване на задължителните ваксини за деца следващата година.

До края на април България трябва да приключи процедурата по влизането в т. нар. "чакалня на еврозоната", потвърди финансовият министър Владислав ГорановКато безспорен успех за отминаващата година, той отчете повишените кредитни рейтинги на България от водещите международни агенции. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна