Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Да се обсъди идеята за създаване на единно държавно ВиК дружество

| обновено на 27.12.19 в 21:59
Снимка: БТА

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод.

Премиерът коментира в детайли водната криза в Перник, като съобщи, че 

ще се изгради нов магистрален водопровод в града,тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт. 

Държавата ще финансира  проекта:

"Максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там вече няма да може по него да се краде или да се злоупотребява. Надявам се МВР да установят в следващите дни и да ги предаде на прокурорите - така че да има възмездие за тези, които не са си свършили работата".

Борисов постави задача на министрите да преценят дали всички ВиК в страната да не се обединят в едно предприятие:

"Така че  - помислете. И да не ни почват да ни настъпват така кризи. Обединете ги, където трябва да интервенираме, така мисля. Вие сте по-големи специалисти, ако измислите нещо друго, ми предложете, но това не може така да бъде".

Строителството на магистралите "Хемус", "Европа" и "Струма"  да не се прекратява през зимните месеци, разпореди премиерът:

"Така ми е драго да гледам как работят българите, защото уникално работят. По Северната тангента може да отидеш към сръбската граница, да видиш как строят. Ако продължиш по източната, отиваш на Струма. Ако тръгнеш в обратната посока, отиваш на "Хемус". Във всяка посока има с какво да си направиш психотерапия. Красива работа".

На министър Петя Аврамова премиерът  постави задача за спешно стартиране на ТОЛ системата за таксуване на тежкотоварните автомобили 

въпреки готвените протести:

"Никакъв (месец) март. Само на Капитан Андреево минават 1 300-1 500 ТИР-а на ден - и минават България за десет лева. И смачкват мантинелите, смачкват магистралите. Никога, когато накараш някой да си плати  за дадена услуга, никога няма да е доволен. Който иска може да кара по страничните (пътища)".

Борисов заключи, че два пъти през тази година хората са гласували доверие на коалиционното правителство. Поиска максимална мобилизация и много работа през следващата:

"Да се намалят грешките и пропуските, да се съсредоточим и да си довършим програмата до край. На думи другите са много силни, но като се върнете назад през годините ще видите - няма сектор,  министерство ли, сфера, в която да са били по-добри. Максимална мобилизация, твърдост, честност, прозрачност и обяснявайте всеки ден на хората какво да се прави".

За развитието на енергийните проекти премиерът Бойко Борисов отчете пред министрите, че българският интерес през годината  е бил защитен пред евроатлантическите партньори:

"Защитихме си го и както виждате работим на пълни обороти. Когато са изчистени от корупционни схеми и механизми, заради които беше спрян "Южен поток" - заради корупция, не заради друго, щяхме и него да го защитим и неслучайно строителството сега е с един милиард е по-евтино. Ето я корупцията, тя е в тези разлики, има материален израз".

На последното за годината заседание на кабинета министър-председателят отбеляза, че за  първи път няма протест на БАН. Той настоя за 

засилване на сътрудничество между министерство на образованието и университетите:

„Пазарът на труда има нужда от инженери, има нужда от конструктори, а там университетите малко произвеждат. Много пиари, много социолози, политолози", коментира премиерът.

Министър- председателят подкрепи реформата в спорта и прелицензирането на всички спортни клубове и федерации у нас. Срокът за това изтича на 18- ти януари догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата, колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10