Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата в града е годна за пиене

1 км нов водопровод е изграден в Перник, кметът удължи бедственото положение

| обновено на 28.12.19 в 17:57
Снимка: БГНЕС
Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров, считано от днес с 30 дни се удължава бедственото положение в Перник заради водната криза.

Продължават дейностите по отстраняване на течовете по водопроводната система и по увеличаване на притока в язовир "Студена". Около 1 км нов водопровод е изграден в пернишкия квартал „Проучване”, където в навечерието на Бъдни вечер във водата бе открита ешерихия коли.

Водата в града е годна за пиене. Това показват резултатите от взетите вчера проби от всички 16 пункта в града.

И през днешния ден продължи работата по обследването за скрити течове във водопроводната система на Перник. Перничани продължават да се борят за всяка капка вода. За пореден ден бяха организирани доброволчески акции. Резултатът от днешната акция на жители и кмета на село Драгичево и кметовете на селата Рударци и Кладница  са още вода към пречиствателната станция в Рударци и поредните кубици вода от Владайския канал към язовир „Студена”. Доброволци от пернишия квартал „Църква” заедно с кмета на населеното място пък чистиха по трасето на Владайския канал.

Утре инициативният комитет „Спаси Перник” организира гражданско шествие и молебен за преодоляване на безводието. Ще се проведе гражданско шествие, което ще тръгне в 12.30 ч. от Съдебната палата, ще премине през центъра на града, като на площад "Кракра" ще бъдат огласени исканията на гражданите. В 13.30 ч. ще бъде отслужен молебен в централния пернишки храм "Св.Иван Рилски". Събитието има дрескод - жълти светлоотразителни жилетки.

По време на визита в Стара Загора днес премиерът Бойко Борисов заяви, че „в пещерите до Перник е намерена вода и ще поставим поне 80 км нови тръби“.

„Всеки който е допринесъл за сегашната криза, ще си понесе отговорността. Когато правихме водните цикли с европейските пари, някои кметове отказаха да се включат в тези проекти“, подчерта той.

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод.

Премиерът коментира в детайли водната криза в Перник, като съобщи, че 

ще се изгради нов магистрален водопровод в града,тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт.

Държавата ще финансира  проекта:

"Максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там вече няма да може по него да се краде или да се злоупотребява. Надявам се МВР да установят в следващите дни и да ги предаде на прокурорите - така че да има възмездие за тези, които не са си свършили работата".

Борисов постави задача на министрите да преценят дали всички ВиК в страната да не се обединят в едно предприятие:

"Така че  - помислете. И да не ни почват да ни настъпват така кризи. Обединете ги, където трябва да интервенираме, така мисля. Вие сте по-големи специалисти, ако измислите нещо друго, ми предложете, но това не може така да бъде".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна