Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунка Великова: Социалните предприятия са и кауза, и бизнес

Искаме да направим ученето интересно, разказва съоснователката на "Неща с душа"

Снимка: "Неща с душа"

"Социалните предприятия в България се увеличават. Имаше програма на Министерството на труда и социалната политика и по нея доста такива предприятия успяха да стартират в различни градове, включително по-малки. Има раздвижване в тази посока." Това каза в предаването "Преди всички" Кунка Великова, съосновател на социално предприятие за детски образователни материали за деца с увреждания.
Според нея като общество все още имаме нужда да променим нагласите си към хората с увреждания. "Че хората с увреждания не са хора, на които трябва да им дадем тип благотворителност и така да им помогнем. Голяма част от тях могат и искат да работят."

Това е социална кауза, но то е и бизнес, посочи Кунка Великова. "Важното е продуктът да е такъв, който наистина е полезен и хората го идентифицират като нещо, от което имат нужда."

Социалното предприятие на Кунка Великова "Неща с душа" изработва помощни образователни материали за деца до 12-годишна възраст. В момента инициативата дава работа на шест души вече повече от година. Материалите се създават и рисуват ръчно.

Нашата мотивация беше да направим наистина ученето интересно, да запалва любопитството на децата, да ги кара да си задават въпроса защо и с желание да учат нови неща, отбеляза Кунка Великова.

„За децата със специални потребности имахме няколко проекта през фондацията, в които се срещнахме с много родители и специалисти. И видяхме, че обучението е нещо, в което има нужда да се помисли за тези деца, да се предложи нещо различно, което да отговаря на техните нужди.“

Интересът към такъв тип материали, базирани на методите за обучение чрез игра, расте, обобщи Кунка Великова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени