Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: Няма непосредствен риск от воден режим в Ботевград

Снимка: БГНЕС

Няма непосредствен риск от режим на водата в Ботевград. Това увериха от МРРБ, след като в министерството се проведе съвещание с участието на ботевградския кмет Иван Гавалюгов, представители на ВиК-София и дружеството "Напоителни системи". 

Констатирано е, че към момента полезният обем на водата в местния язовир "Бебреш" е почти 1 500 000 куб. м. Средно на ден от него се черпят около 14 000 кубически метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за близо 4 месеца.

По-рано днес в интервю за БНР кметът Иван Гавалюгов обяви, че в язовир "Бебреш" има вода за още 6 седмици. Според него, освен на амортизираната ВиК мрежа, това се дължи и на дейността на частна ВЕЦ, която по думите му източвала повече вода от разрешеното:

“Само през тази година това се е случило за цели 14 дни. За този период са източени около 1,2 млн. кубика вода от язовир “Бебреш“ нерегламентирано и в разрез с издаденото разрешително от „Басейнова дирекция“, заяви той пред "Хоризонт".

Собственик на въпросната водноелектрическа централа е дружеството "Агроинженеринг 90".

Изпълнителната власт не е била информирана за проблеми с водата в Ботевград

обяви малко по-късно премиерът Бойко Борисов. Той отправи упрек към кмета, че не се е възползвал от възможностите за европейско финансиране за водна инфраструктура:

„Кои кметове блокираха обединяването на ВиК? (Ботевградският беше един от тях) вместо да строим всичко това с европейски пари? Защото могат през ВиК-тата явно да правят нещо“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени