Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Димитров поема кметските си задължения в Несебър

| обновено на 02.01.20 в 16:37
Белезниците на Николай Димитров бяха свалени за церемонията по встъпването му в длъжност кмет на Несебър.
Снимка: Даниела Костадинова

Първи работен ден на кмета на Несебър Николай Димитров след избирането му на поста преди 2 месеца. Той поема задълженията си като кмет на морския град, след като в края на 2019-а беше освободен от ареста. Това стана възможно, тъй като прокуратурата не е протестирала наложената от Специализирания наказателен съд парична гаранция от 50 000 лв.

Три дни след като от спецобвинението твърдяха, че на свобода разследваният за купуване на гласове Николай Димитров може да извърши друго престъпление, прокурор от Специализираната наказателна прокуратура се съгласи с решението на съда той да излезе на свобода срещу парична гаранция.

Николай Димитров беше задържан още в края на октомври за купуване на гласове.

Той спечели от ареста кметската надпревара в морския град, а след местните избори положи клетва с белезници и под конвой.

Днес кметът беше в кабинета си, но охраната не допусна представители на медиите в общината.

Николай Димитров заяви, че няма да прави изявления. Той уточни, че на първата общинска сесия, когато беше доведен с конвой, за да положи клетва пред общинските съветници и пред жителите на Несебър, които се събраха, за да го подкрепят, е казал всичко най-важно.

На този етап

не е ясно дали Димитров ще направи структурни промени в общината,

нито какви са първите задачи, които ще свърши като кмет.

Председателят на Общинския съвет в Несебър Румен Кулев днес е в отпуск и е извън града. Кулев каза, че предстои утре да се срещне и да разговаря с кмета.

Николай Димитров и още четирима представители на местната власт в Несебър бяха задържани в следствения арест преди местните избори. Срещу тях са повдигнати обвинения за купуване на гласове или престъпление против политическите права на гражданите. В момента в следствения арест е задържан единствено общинският съветник от БСП Петър Тодоров.

Репортаж на кореспондента на БНР в Бургас Даниела Костадинова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна