Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Иванов: Държавата даде напълно погрешно решение на проблема с язовирите

Йордан Иванов
Снимка: yordanivanov.com

"Държавата призна, че има проблеми с управлението на язовирите в страната в началото на 2019 година и даде напълно погрешно решение на проблема като каза, че щом общините нямат пари да се грижат за язовирите, ще им дадем възможност да ги прехвърлят на държавата", каза пред БНР юристът и общински съветник в Пловдив от групата на "Демократична България" Йордан Иванов. 

"Това е поредната дейност, за която е вменена отговорност на общините и кметовете и за която не е осигурен финансов ресурс", коментира той в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" и посочи, че непосредствена мярка за финансиране е с трансфер от републиканския бюджет чрез постановление на Министерския съвет.

Юристът уточни, че в България има приблизително 5300 язовира, от които почти 4500 са общинска собственост.

По думите му в създаденото предприятие "Управление и стопанисване на язовири" има назначени над 130 души персонал. Той посочи информация от кметове на различни общини, че са заявили желание да прехвърлят язовири към държавното предприятие, но държавата не ги приема. Иванов цитира министъра на икономиката Емил Караниколов, който преди месец е заявил, че в предприятието "Управление и стопанисване на язовири" няма нито един прехвърлен водоем.

Според Йордан Иванов най-добре могат да бъдат стопанисвани язовирите от общините, защото са най-близо до тях и най-добре познават проблемите. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Йордан Иванов в "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна