Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин: Заплахите на Тръмп към Ирак не са от полза

Хайко Маас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заплахите към Ирак не са от особена полза, заяви днес германският външен министър по повод предупреждението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Багдад може да бъде ударен от невиждани санкции. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

„Не мисля, че убеждаването на Ирак ще проработи със заплахи, по-скоро с аргументи“, каза Маас.

Той допълни, че Германия, Великобритания и Франция ще обсъдят днес иранската ядрена сделка.

Вчера Иран обяви, че ще се откаже от изпълнението на всички ангажименти по ядрената сделка на фона на засиленото напрежение със САЩ заради убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани.

Иранската държавна телевизия, цитирайки изявление на администрацията на президента на Иран Хасан Рохани, съобщи, че страната няма да спазва ограниченията в ядрената сделка, касаещи обогатяването на уран, количеството на запасите от обогатен уран и изследователската дейност.

От своя страна Китай разкритикува днес САЩ за нагнетяването на напрежението в Близкия изток и призова всички засегнати страни да упражнят сдържаност и да осигурят мир и стабилност.

Пекин също така призова Вашингтон да не злоупотребява със силата си. Говорителят на китайското МВнР Гън Шуан също така посочи, че страната е против неоправданото използване на заплахи за санкции. 

По-рано днес Доналд Тръмп заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат арабската страна, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни в Ирак.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна