Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

| Интервю
Снимка: Facebook/ Ilhan Kyuchyuk

"Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент.

Според него тази комисия е една от влиятелните. И отбеляза важността на поста:

"От гледна точка на България важността ѝ е в това, че през нея минава даването на становище на големия доклад на Комисията, който е свързан с върховенството на правото. Винаги Комисията по правни въпроси е заемала ключово място в този междуинституционален диалог. Председателят на Комисията по правни въпроси е този основен център, в който всички идеи се обособяват и в крайна сметка изработват позицията на ЕП като становище".

Гражданите всеки ден ни показват какви са дефицитите на този ЕС, подчерта Кючюк и напомни настояването на ДПС за тежки институционални реформи, които преминават и през дълбок разговор за бъдещето на Съюза, който засяга и промяна на договорите.

Комисията по правни въпроси ще работи за по-добро законодателство, декларира той в интервю за предаването "Преди всички" и добави:

"Не може да продължава ЕС да бъде фабрика за законодателство. Тук основната критика е към ЕК. И това законодателство да няма отношение към проблемите на хората. Много пряка трябва да бъде връзката, защото волята на гражданите има смисъл да се превръща в законодателство, когато работи в техен интерес. В противен случай означава отвличане от дневния ред, което не е в интерес на гражданите".

Илхан Кючюк заяви, че след избора се е чул с почетния председател на ДПС, който го е поздравил:

"Винаги ме е поздравявал, когато работим за европейския дневен ред и търсим мястото на България в него".

Той е категоричен, че няма разделение в Движението. "Ние ще бъдем консолидирана политическа партия", каза Кючюк и обясни какво се случва в партията:

"Основополагащи принципи на партията, уставни положения биват нарушавани. Връщаме се към посттоталитарни форми на управление, където семейства, бизнеси, хора, които години наред са били съпричастни към каузата на ДПС, биват сплашвани, т.е. вместо уважение получават страх".

По думите му лидер на тези процеси е Делян Пеевски. Според него в последните няколко месеца партията се развива в друга посока:

"Смятам, че тези организации го предложиха заради различен дневен ред и различни идеи, които днес виждаме, че не просто не съществуват, а се отива в друга крайност. (…)  Във времето се видя, че концентрацията на власт се стеснява в определен кръг. Под власт разбирам желанието на всеки един да комуникира с обществеността".  

Искаме да направим всичко възможно да има правителство, категоричен бе Кючюк. А за готовността им за избори каза:

"Мобилизацията и процесите, които вървят в партията, са повече от оздравителни. Те ни връщат към устоите на демократичното ДПС, в което аз вярвам".

Цялото интервю на Спас Крайнин с Илхан Кючюк в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна