Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Елисавета Пенева: Екстремни наводнения и екстремна суша и през 2020-а

Снимка: pixabay

Австралия продължава да се бори с горските пожари, които тласкат страната към екологична криза. Бушуващите пожари генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително сухи светкавични бури и огнено торнадо, отбелязват експертите.
Изминалата 2019 година беше "богата" на пожари, а засушаването в Австралия през отминалата година е екстремно, поясни пред "Хоризонт" доц. Елисавета Пенева от Катедра "Метеорология" на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Тя припомни, че характерно за Австралия е редуването на аномалии - прекомерна суша и наводнения.
"Тази година се случиха пожарите. Фактически това са две крайни положения на едно колебание в южния Пасифик, което се нарича Ел Ниньо и южната осцилация, т.е. Ел Ниньо е една част от това явление. Когато има Ел Ниньо, в Австралия пък има противоположното явление с много засушаване и пожари. Но тази година наистина е екстремно по сила това засушаване."
При изгарянето на органична материя се отделят фини прахови частици, които се издигат на голяма височина и могат да се разпространят на голяма площ, отбеляза специалистът.

"Никак не е чудно, че са стигнали до Нова Зеландия и са паднали върху ледниците и се е образувал този цвят на ледниците. Разбира се това, че е обяснимо, не означава, че трябва да не се притесняваме. Ситуацията наистина е притеснителна. При този мащаб обаче няма много възможности да се реагира от страна на населението. Аз не знам как биха могли да се загасят такива мащабни пожари", допълни Елисавета Пенева. 

Необходимо е да се увеличат мерките за ограничаване на глобалното затопляне, смята тя. "Човешката дейност допринася за възникването на такива аномалии и доколкото може, би трябва да се съобразим с това."

Вероятно засушаването и високите температури ще продължат и през 2020 година, прогнозира преподавателят. "Най-вероятно и тази година също ще очакваме топла година, зависи къде сме по земното кълбо, но местата, които са сухи по принцип, да очакват още по-сухо, а пък където вали повече, да очакват още по-големи валежи".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна