Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обсъди с Путин реализирането на „Балкански поток“

Премиерът разговаря и с Ердоган, и с Вучич

| обновено на 08.01.20 в 18:45
Борисов разговаря с руския президент Владимир Путин.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по проекта „Балкански поток“: 

Пред Путин Борисов той е изтъкнал свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Политическо-икономическо сътрудничество и сигурността по българо-турската граница, прилагането на ключовото споразумение между Турция и ЕС за миграцията - това са темите, които доминират на всяка една среща между българския премиер и турския президент.

Борисов и Ердоган са обсъдили ситуацията в Близкия изток

Премиерът е подчертал пред турския лидер, че страната ни никога не е водила политика срещу някоя държава и само мирът може да реши проблемите в Близкия изток.

След срещата между Реджеп Ердоган и Бойко Борисов последва работна вечеря, на която присъстваха четиримата лидери, които са основните герои на тържествената церемония в Истанбул днес - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.

Четиримата са обсъдили политически и икономически въпроси от общ интерес.

По-рано днес Борисов информира останалите трима лидери за напредъка за строежа на газопровода на българска територия "Балкански поток". Руският президент критикува страната ни, че нарочно бави изграждането, а сръбският президент Александър Вучич потвървдил, че тръбата ще се нарича "Балкански поток" и на територията на Сърбия. 

„Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза българският министър-председател.



В разговора си с Вучич премиерът обсъди развитието на транспортната и енергийната инфраструктура

Премиерът Бойко Борисов посочи пред Сръбския лидер, че АМ „Европа“ се строи за Сърбия: 

„Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите“.

По-рано днес правителството реши, че "Булгартрансгаз" ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“, която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Решението е мотивирано от намерението за цялостната концепция на газов хъб "Балкан" и създаването на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар, пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Москва е уверена, че България ще завърши строежа на "Балкански поток" в срок 

Министерството на енергетиката на Русия е уверено, че България ще приключи в уговорения по-рано срок (31 май т.г.) строителството на тръбопровода до Сърбия, продължаващ „Турски поток“, заяви днес пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

„Уверени сме, че в бъдеще набелязаните планове за строителство на инфраструктура на територията на България ще бъдат реализирани, неслучайно на днешната церемония присъства и българският премиер“, каза Новак. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна