Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран няма да предприема нови военни действия, ако няма агресия от страна на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран няма да предприема нови военни действия, ако няма агресия от страна на Съединените щати, обяви постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи.

В писмо до генералния секретар на ООН и до Съвета за сигурност иранският дипломат подчертава още, че страната му уважава изцяло независимостта, суверенитета, единството и териториалната цялост на Ирак.

Отговорът дойде, след като Багдад протестира пред посланика на Иран за ракетните удари на Техеран от нощта срещу сряда по бази в Ирак, в които са настанени американски военни.

На свой ред американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще отговори с нови икономически мерки срещу Иран.

Военният министър Марк Еспър по-късно каза, че 16-те ирански ракети не са поразили големи обекти в двете бази, а са уцелени паркинг, палатки и един хеликоптер. Ръководителят на комитета на началник щабовете генерал Майк Майли обаче заяви, че Техеран със сигурност е имал за цел сериозни щети и човешки жертви.

Вашингтон ще отговори на обстрела с допълнителни икономически мерки срещу Техеран, каза Тръмп:

"Въоръжените сили на Съединените щати са по-силни от всякога. Нашите ракети са големи, мощни, прецизни, смъртоносни и бързи. Фактът, че разполагаме с такава голяма армия, обаче не означава, че трябва да я използваме. Ние не искаме да я използваме. Американската мощ - и военна, и икономическа - е най-добрият възпиращ фактор".

След речта на Тръмп беше регистриран спад в цените на суровия петрол и на златото на международните пазари, свързан с липсата на заявка за ескалация на напрежението в думите на американския президент.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му не цели ескалация или война, но ще се защитава от всякаква агресия:

"Казахме ясно, че ако Съединените щати предприемат по-нататъшни действия, Иран ще отговори тежко, но пропорционално. Не ние започнахме процеса на ескалация. Съединените щати започнаха процеса на икономическа война срещу Иран".

От централата на НАТО в Брюксел съобщиха, че генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг е приел инициативата на Доналд Тръмп за по-голяма роля на Алианса в Близкия изток.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени